Памет за признанието на Иван Вазов

|
На 2 ноември в галерия СИБАНК беше открита изложбата “Памет за признанието” – посветена на 80-годишнината от откриването на първия български литературен музей - Къща-музей “Иван Вазов”.
Според думите на доц. Георги Лозанов, художествен консултант на СИБАНК: “сега галерията тръгва по най-дългия възможен маршрут – с изложба, която показва музей, който показва поет, който показва народ, който иска да бъде показан от този поет...”
Изложбата отброява по своеобразен начин десетилетията и годишнините на поета с поздравителни адреси, картини, портрети, шаржове, правени от най-известните български художници – Андрей Николов, Антон Митов, Иван Мърквичка, Харалампи Тачев, Иван Славов, Елисавета Консулова-Вазова, Петър Джамджиев, Петър Урумов, Александър Добринов, Жеко Спиридонов и др. Сред любопитните предмети, стояли досега скрити във фонда на музея, са и менюто на “Юнион палас” по случай втория юбилей на Иван Вазов през 1920 г., оформено от Стефан Баджов; орден за граждански заслуги, втора степен, с който поетът е удостоен за първия си юбилей през 1895 г. и орден Св. св. Кирил и Методий, с лента и звезда за втория му юбилей през 1920 г.; и други ценни дарове от различни обществени организации – сребърни свещници, табакери, мастилници, вазички, сребърен маслинов венец...
Изложбата откри Георги Лозанов, а за експонатите и за Вазов говори Михаил Неделчев. “Тази изложба са я назовали “Памет на признанието” и нейната цел е да ни припомни по какъв начин предходниците ни са изразили чрез материални дарове почитта си към Патриарха на българската литература. Т.е. това не е просто изложба с картини и изящни предмети, които по някакъв начин са тематично свързани с личността, биографията и творчеството на нашия Народен поет, а които в своята съвкупност дават образа на самите културно-исторически събития от 1895 и 1920 година. Образите на двата големи вазови юбилея като мегасъбития, които далеч надхвърлят в българските условия мащабите на личния празник на един заслужил творец”, каза проф. Неделчев, като прочете и откъси от програмата на Вазовите чествания преди век – когато българският поет и писател е честван не само от обикновените хора, но и от министрите, и в Народно събрание – нещо, което трудно можем да си представим да направят днешните политици.
В края на тържествената част актрисата Силвия Лулчева прочете стихове на народния поет.
Изложбата можете да посетите до 12 ноември 2006 г. Галерия СИБАНК е на ул. Славянска 2, входът е откъм ул. Бенковска и работи всеки ден. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *