Пародистите на класическия хеви метъл със запомнящ се концерт в София

|
Една от най-интересните групи на съвременната рок сцена – италианците “Нанъуор Ъф Стийл” – срутиха читалище “Христо Ботев” с дръзката си смесица от класически метални звуци и пародийни костюми и текстове.
Всеки преподавател по теория на литературата ще ви каже, че пародията е висше изкуство – за да съществува, трябва да има конституирани жанрове. Такъв е жанрът на класическия хеви метъл и появата на английската формация “Спайнъл Тап” доказва, че традиционната хард енд хеви стилистика е изчерпана още в началото на 80-те. “Нанъуор Ъф Стийл” са своеобразен “Спайнъл Тап” на новото хилядолетие, когато хеви метълът отново избуява в пъстрата градина на съвременната музика, само дето е десетократно по-смехотворен и клиширан от първообраза си отпреди 20-30 години. Именно на това залагат момчетата от Апенините – вместо да се превърнат в една от десетките (ако не и стотици) безлични групета, бълващи до болка познати комбинации от гръмки акорди и патетични песнопения, те решават да преобърнат на сто и осемдесет градуса и без това клатушкащата се кула на епичния метален звук. Основни мишени са им както героите на “възродения” метъл “Рапсъди Ъф Файър” (сънародници на “Нанъуор Ъф Стийл) и “Хемърфол”, така и “класици” като “Металика”, “Айрън Мейдън” и “Менъуор”.
Софийското шоу започна в 21 часа с отварящия убиец от последния диск на групата “Other Bands Play – Nanowar Gay”: “Tricyles Of Steel” (явна е закачката с “Wheels Of Fire” на “Менъуор” и “Wheels Of Steel” на “Саксън”). Декорираната с маргаритки сцена беше малка да побере комичните изблици на музикантите, чието инструментално майсторство можеше да предизвика завист у “праволинейните” им колеги. Особена почит заслужаваше барабанистът, който правеше чудеса от храброст на миниатюрното си дръм-комплектче. Между песните италианците забавляваха аудиторията с множество каламбури, вицове и комични сценки, засягащи музикалното явление “хеви метъл” във всичките му аспекти, а рефрените от типа на “Our metal is so strong cause our dick is so long” и “Metal La-La-La-La” биваха подемани с пълно гърло от присъстващите. Не бяха подминати и задължителните гавъри с христоматийните “The Number Of The Beast” на “Айрън Мейдън” и “Master Of Puppets” на “Металика” – съответно “The Number Of The Bitch” и “Master Of Pizza”. На последния бис “Нанъуор Ъф Стийл” изпълниха песен от предстоящия си студиен албум, с което заявиха, че ще продължават да радват широко скроените хедбенгъри и занапред, а междувременно въпросните хедбенгъри може да посетят предстоящите шоута на “Айрън Мейдън” в София и “Менъуор” в Каварна, за да се насладят и на оригиналите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *