Петима скулптури творят в Ясна Поляна

|
Поредното издание на националния симпозиум по склуптура в дърво с международно участие започна на 12-ти юли в приморското село Ясна поляна.
Организатори на феста са Община Приморско, Кметство Ясна поляна и Съюза на българските художници – София. В него участие вземат петима скулптури, избрани след селекция от СБХ – София. Това са художниците Илия Върбанов, Малин Малинов, Светозар Чавдаров, Никола Диков и унгареца Сани Петер.
Съгласно предварително обявения регламент, те трябваше да представят до 31 май мащабирани макети в дърво и гипс, автобиография, както и снимки на свои предишни реализирани участия в национални и международни пленери. Изискването бе българските автори да са членове на СБХ.
Тазгодишното седемнадесето издание на симпозиума ще продължи до 31 юли. Произведенията ще останат на разположение на кметство Ясна поляна и Община Приморско и ще бъдат монтирани в откритата галерия в централната част на Ясна поляна.
По време на пленера ще се проведе и детски пленер под надслов "Гората в моя живот" с организатор художничката Нели Гочева. В него участие ще вземат 15 деца от начална училищна и прогимназиална възраст от Ясна поляна и Бургас. "Целта на детския пленер е малчуганите да развият творческия си потенциал, както и да възпитат в себе си съзидателно отношение към красотата на природата", каза кметицата на Ясна поляна Стоя Янчева.
Още за симпозиума можете да видите на адрес: wood-symposium.hit.bg.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *