Петият юбилеен Бардфест в Ловеч премина с голям успех

|

Съюзът на българските писатели ще финансира албуми на известни български поети с китара


Тазгодишното юбилейно издание на Бардфеста в Ловеч бе своебразен връх в петгодишната история на проявата. Такова бе единодушното мнение на организатори, зрители и участници в Петия фестивал на поетите с китара (2-4 септември 2005 г.), организиран от Община Ловеч, читалище “Наука”, издателска къща “Сафо” и инициативен комитет, със съдействието на Министерството на културата.
Целта на фестивала е да се стимулира, популяризира и утвърждава творчеството на българските поети с китара. Той няма конкурсен характер, но награди и отличия се връчват както от организаторите, така и различни институции и организации, съдействали при организирането и провеждането му или проявяващи траен интерес към уникалното със своя синкретизъм бардовско изкуство.
В рамките на срещата бяха представени също новоизлезлите книги на Светла Георгиева “Звезди и плевели” и на Красимир Йорданов “Отглеждане на мъж”, както и продуцираните от барда Петьо Вълков компактдискове на Доротея Табакова “Леко сърце” и на дуета Маргарита Друмева и Мария Бъчварова “Спомен за вълнА”. Във фоайето на читалище “Наука” бе подредена и изложба от икони на многостранно надарената Светла Георгиева.
В срещата взеха участие повече от 30 барда от цялата страна, като отново имаше и неколцина талантливи дебютанти, което сочи, че по изпятата поезия се увличат все повече изкушени от словото творци.
Когато ловешкият бард и интерпретатор на песните на Булат Окуджава Милен Тотев се зае да организира преди пет години първия Бардфест, никой не предполагаше, че авторитетът и равнището на проявата ще нарастват толкова бързо с всяка изминала година. За това особено много допринася и силното ежегодно участие на водещи румънски бардове, чийто висок професионализъм и виртуозността им при поднасянето на авторските песни очевидно стимулира българските им колеги.
През тази година носител на Голямата награда на Община Ловеч стана Гриша Трифонов. Новоучредената през миналата година от Министерството на културата награда отиде при Красимир Йорданов. Публиката определи за свой фаворит румънския бард Дан Вана (той взе участие в четири от изданията на фестивала, живее в Калафат, преподава музика и води музикално предаване по националната телевизия на Румъния). Светла Георгиева получи наградата на Съюза на българските писатели. Славимир Генчев бе награден отOffice1Superstore (един от основните спонсори на проявата) за стихотворение, посветено на Ловеч.
Награди получиха още Светослав Георгиев, Маргарита Друмева, Христо Граматиков, Емил Ангелов, Вълко Мишев, Лили Друмева, Кристиян Симеонов, както и ловчанлията Тони Златанов, който следва джаз в Нов български университет и е завършил майсторски клас при проф. Милчо Левиев.
Успехът на Бардфест Ловеч 2005 се дължи не само на все по-добрата организация или на подходящите за изявата на бардовете условия, като концертна зала с добро озвучаване и професионални актьори в “ролята” на водещи. Един от важните фактори е чудесното отношение на ловешкото общинско ръководство в лицето на предишния кмет Пламен Еврев и на настоящия – Минчо Казанджиев, на ловешката културна общественост, на ловешкото гражданство, на ловешката публика. Тяхната очевидна потребност от това изкуство предразполага бардовете да дават най-доброто от себе си, стимулира ги творчески за нови постижения, превръща проявата в общ духовен празник. “След двата незабравими дни, прекарани с вашите песни, и аз, и моите колеги от общинската администрация, и - убеден съм в това - ловешката публика, ставаме по-добри, по-чувствителни, по-благородни и по-отзивчиви към другите”, призна развълнуван ловешкият кмет при закриването на Бардфеста.
Една от най-хубавите новини бе произведена в Ловеч от председателя на СБП Николай Петев. Той обяви, че в писателския съюз ще бъде учредена секция “Поети с китара”, а Творческият фонд на организацията ще спонсорира албумите на неколцина от тях още в началото на следващата година.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *