Пети фестивал Джаzz+ 2009, София 24 май -14 юни

|
По традиция през месец май ще се проведе ежегодният Пети фестивал "Джаzz+". В тазгодишното издание, което ще започне на 24 май и ще продължи и през месец юни – 12, 13 и 14, ще участват с концерти в зала България изявени артисти от Перу, Франция, Германия, Гърция, Италия.
Влюбените в джаза ще имат възможността да видят и чуят омайния глас на перуанската вълшебница Сусана Бака, неотразимия френско-виетнамски китарист Нгуен Ли, табла виртуоза Трилок Гурту и вълнуващото изпълнение на триото Аня Лехнер, Василис Цабропулос и У. Т. Ганди. Както всяка година фестивалът се радва на подкрепата на Столична община.
Откриването на фестивала на 24 май в зала България от 19:30 ч. ще направи приказната Сусана Бака и нейната група състояща се от двама перкусионисти – Хуан Котито Медрано и Уго Браво, китариста Сергио Валдеос и басиста Давид Пинто. Сусана Бака ще дойде, за да представи новия си албум, който включва неповторимите й интерпретации на 6 поеми. Това са стихове, които са развълнували бунтарския й дух и са я накарали да пожелае да ги изпее. Стиховете на Федерико Гарсия Лорка, Алберто Бенавидес и Чабука Гранда, нейната велика предшественичка, оживяват емоционално в аранжиментите на Сусана Бака и Серхио Валдеос.
НгуенВторият концерт e на 12 юни отново в зала България, която ще бъде нажежена от екстатичното изпълнение на квартета на Нгуен Ли на музиката на великия Джими Хендрикс - „Нгуен Ли е музикант с уникален подход към китарата. Той се вписва заедно с Фризел, Скофилд, Стърн и Холдсуърт в поредицата джаз-китаристи, наследници на Хендрикс.“
Нгуен Ли е китарист с въздушен почерк и универсален език – фюжън, рок, традиционни музики. Първият му концерт в почит към Джими Хендрикс е през 1995 на фестивала в Щутгард. Репризите му се отличават с уникален подбор на заглавия – рядко някой се обръща към South Saturn Delta и 1983 – , както и с разнообразието при интерпратациите им: изригващ фюжън в Are you Experienced, наситен соул в Up from the Skies, барокови сола в If 6 was 9 и уърлд-отваряне във Voodoo Child.
Огромно е предизвикателството за китарист, посягащ към съкровищницата на Хендрикс. Ако Нгуен Ли успява по превъзходен начин, то е и защото проектът узрява достатъчно дълго време за да привлече както феновете на Хендрикс, така и тези на Ли. Важното в случая е как Ли успява да преосмисли влиянието на Хендрикс, да се отдалечи от него и да го покаже в съвременна светлина. Нгуен Ли носи вътре в себе си музиката на Хендрикс до степен да успее да я насити и представи с нов дух и енергия.
Основният акцент във фестивалната програма пада върху концерта на 13 юни в зала България на виртуозния перкусионист Трилок Гурту и неговия квинтет. "Той е широко скроен музикант, който черпи от джаза, индийската класическа традиция, абстрактната импровизация и азиатския поп, той е омагьосващ виртуоз-перкусионист и достъпен шоумен."
Трилок Гурту е виртуозен изпълнител на табла и перкусионист от висока класа, който свири на уникален хибриден Източно-Западен комплект барабани. Освен това той е и композитор, чиито смели музикални виждания водят до сътворяването на неповторимо съчетаване на традиционна индийска музика с джаз, рок, класически и елементи от други култури. Днес добре познат на джаз общността от съвместната му работа с Дон Чери, Джон Маклафлин, Джо Завинул, Пат Матини и Йан Гарбарек, Гурту придобива първоначална известност като член на групата Орегон.
Трилок Гурту има зад гърба си множество албуми и престижни международни отличия. През март предстои издаването на новия му проект, в който участват музикантите Карло Кантини – цигулка и клавишни, Фил Дръми на саксофон, флейта и диджериду, Роланд Кабесас на китара и Йохан Берби на бас. С програмата от новия си проект Гурту ще гостува на Петия фестивал "Джаzz+ 2009" на 13 юни в зала България.
„Ние създаваме мост между културите, не поставяме бариери”, заявява Трилок Гурту.”Нали от това има нужда света.”
Петият Фестивал Джаз + 2009 ще завърши на 14 юни в зала България с представянето на новия вълнуващ проект на германската челистка Аня Лехнер и гръцкия пианист Василис Цабропулос с участието на италианския перкусионист У. Т. Ганди.
Новият проект на германската челистка Аня Лехнер и гръцкия пианист Василис Цабропулос е своеобразно продължение на предходния им албум Chants, Hymns, Dances, посветен на творчеството на Гюрджиев. Приет изключително радушно и от критиката, и от публиката, пиано-чело прочитът на музикалния свят на Гюрджиев, чиито пиеси отчасти вдъхновени от фолклора и отчасти почиващи на религиозни практики, са записани и съхранени в пиано транскрипцията на Томас де Хартман, бе представен с множество концертни изяви из цяла Европа.
Логично идва и продължението на музикалното пътешествие, като днешната стъпка в Melos е към задълбочаване на вътрешното разбирателство и хармония в изпълнението. Тук те отново се завръщат към пиесите на Гюрджиев, но преобладаващата част от композициите са на Василис Цабропулос, който стъпва на основата на византийската литургична музика, за да създаде полихроматична мозайка.
Силно въздействащите, вглъбени мелодии на Василис Цабропулос са развити със смел импровизационен размах и са допълнени с участието на самоукия перкусионист У. Т. Ганди, музикант по натура, както го нарича Дино Салуци. Независимо че са класически музиканти, Аня Лехнер и Василис Цабропуос поднасят свободно, без страх от потапяне в морето на импровизацията, своите силно експресивни изпълнения.
Красива и непреходна - такава е музиката на германската челистка Аня Лехнер и гръцкия пианист Василис Цабропулс, която ще чуем на 14 юни в зала България.
 

По материали на Джаzz +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *