Петко Бочаров с втора книга за живота си

|
„Най-старият действащ журналист в света”, така представи Божана Апостолова, директор на издателство „Жанет 45”, Петко Бочаров на премиерата на втората му книга „Лица и събития от три Българии”, състояла се в Софийска градска художествена галерия на 4 ноември. На нея присъстваха още литературният критик Емил Басат и журналистът от БНТ Бойко Василев.
Петко Бочаров е завършил Американския колеж и право в Софийски университет. Въпреки това съдбата му и неочакваните събития след Втората световна война го отвеждат в БТА, където е назначен в отдел „Международни новини”. Така започнала журналистическата му кариера и постепенно преминал през почти всички длъжности в агенцията - преводач, редактор, завеждащ отдел, и дори заместник-главен редактор. През 70-те и 80-те Петко е една от най-ярките фигури в българския телевизионен ефир, а днес пише предимно за вестник „Новинар”.
Акцентът в първата книга на 91-годишния журналист „Картини от три Българии” е самият той, докато във втората действащите лица са хората от неговия живот, тези, които са го заобикаляли. Интересен е и фактът, че от всички, за които разказва, има останал един жив човек – проф. Георги Стефанов, приятел на Петко от детските му години. Въпреки че са живеели в съседство, двамата изгубват връзка помежду си и се срещат едва след... 80 години.
„Петко Бочаров е свидетел и хроникьор на три Българии, в които е живял - Царство България, комунистическа България и днешната демокрация... Това е една книга за сладостта от живота, за щастието от това, че си роден”, каза критикът и журналист Емил Басат. Той изтъкна и забележителната любов у политическия коментатор към необикновеното в човека и света и нарече своя приятел разказвач на човешки истории.
Бойко Василев пък определи автора на прочутата фраза "Да, ама не!" като преводач и посредник между два свята, интерпретиращ и предаващ от единия на другия език, защото основният проблем, с който се е захванал авторът, е проблемът за чуждия.
„Най-прекрасното за мен в книгата е образът на „вечната” София, София като място на българския интелектуален дух, който не е затиснат под похлупака на чалгата. София, в която хората дори се харесват”, сподели още водещия на „Панорама”.
Наяве излезе и новината, че Петко Бочаров е замислил написването и на трета книга.
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *