Пето издание на „Седем ключа на вода” по случай седемдесетгодишнината на Никола Радев

|
Българският писател Никола Радев неслучайно е наричан „морският вълк”. За четири години и 11 месеца е обиколил 49 морски държави, преживял я три урагана, 2 тайфуна, 2 циклона , а 5 месеца и 17 дни е прекарал в миниран залив... Така връзката на писателя с морето е очевидна (и неизбежна). Тя е движещата сила в живота му и вдъхновение на всичките му творби.
По случай 70-годишнината на писателя излиза и петото издание на една от най-известните му книги, заедно с „Когато господ ходеше по земята” – „Седем ключа на вода”. За книгата разказа повече литературният критик Никола Иванов на специалната й премиера на 1 март в НДК. Сборникът, който съдържа над 80 разказа, излиза за първи път през 1979г. Основните теми, които засяга писателят-маринист, са суровият моряшки живот и преживяванията на моряците, противопоставянето на романтиката по време на плаването с мисълта за брега и завръщането. Една част от разказите са „закачливи и свежи, с намигване”, както ги определи Никола Иванов, а друга – антивоенни, с отличаващ се акцент върху патоса. Важна особеност около георите във всички тях обаче е, че в центъра на историите стоят не офицери и генерали, а обикновените матроси.
Никола Радев завършва литературния институт „Максим Горки” в Москва и това обяснява афинитета му към съдбата и творчеството на руските класици, за които пише в „Когато господ ходеше по земята”. Разкривайки неизвестни до момента случки от живота на Достоевски, Тургенев, Чехов, Толстой, той отправя един исторически поглед към съдбата на Русия. През 2006 г. печели литературна награда на страните от ОНД „Михаил Шолохов“, с което става първият носител на наградата от страна извън общността.
„Разсмива ни, натъжавайки ни. Моралист, който обаче не размахва назидателно пръст”, така описа българкия писател в заключението си литературният критик.
На премиерата присъства и актьорът Вели Чаушев, който прочете откъс от книгата „Седем ключа на вода”. Председателството на славянската литературна и артистична академия удостои писателя с наградата „Атлант на славянството”, която се дава за първи път в България (до момента носителите са били от Русия, Полша и Сърбия).
Новото издание на сборника вече е на пазара и се издава от ИК „Труд и право”.
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *