Петър Костадинов и неговите художествени послания

|
Той е достигнал висини, които споделя с нас в 42 платна, разположени в Бургас, в Изложбената зала на СБХ на ул. Александровска 22.
Библейски сюжети, преплетени през личната съдба. Решения, произхождащи от личния опит. Прозрения, до които можем да стигнем заедно с него.
Каин и Авел, Адам и Ева, соломоновското решение, митичните герои Ромул и Рем, Сизиф и Икар на Петър Костадинов само ни казват, че животът е бял лист – какво ще напишем или нарисуваме на него, зависи от нас самите.
Една от картините, които привличат вниманието с философския замисъл на автора, е „Тръгни с мен”. С „Вързаният ангел” беше илюстриран поетичният сборник на клиенти на центъра за социална рехабилитация.
Това е втората самостоятелна изложба-живопис на художника. Тя е организирана от Бюро за социално обслужване-Бургас към Националния център за социална рехабилитация.
"Гореща благодарност към Бог, затова че отреждайки толкова сурови и тежки изпитания на всички ни, е целунал и благословил един от нас да сътвори цялата тази нетленна красота. Благодарности и към Петьо, който ни пречиства и извисява с духовната красота на своето изкуство и ни връща куража и самочувствието на хора, обременени от съдбата, но уникални в своята различност, достойно живеещи, мечтаещи и можещи.” Това каза поетесата Светла Манасиева, председател на Младежката група към бюрото.
Близо три и половина години се е подготвял художникът за тази своя изложба след първия вернисаж в галерия "Бургас" през март 2004 година. За първи път Петър показва свои картини през 2001 година. Две години по-късно те са изложени в Белгия и Холандия, където предизвикват възторга на критиците.
Петър е започнал с рисуването като терапия за раздвижване на ръцете след претърпяна злополука. Днес то е за него не само физическа и духовна потребност, но и уникален начин за изразяване и духовно общуване. Своеобразен духовен храм.
Една от своите творби, озаглавена "Възнесение", Петър е нарочил за дарение на новия православен храм в родното му село Ветрен, край Бургас.
"Първо смятах да даря на храма самата картина. След това размислих и реших, че е по-добре да предам на храма парите от нейната продажба", обяснява художникът.
Останалите откупки ще бъдат използвани за лечението на Петър. Изложбата е открита до 6 август включително.
За връзка с Петър Костадинов: www.arty.dir.bg.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *