Петър Слабаков знае три и триста…

|
На 21 май в зала 9 на НДК се състоя премиерата на биографичната книга с автор Румяна Емануилиду "Петър Слабаков знае 3 и 300". Водещ на вечерта беше Анго Боянов, издател.
Миналата година прочутият български актьор навърши 80 години. От две години авторката на книгата подготвя това издание, събира мисли, спомени, споделени моменти от живота на Петър Слабаков. Ден преди официалното връчване на наградата Аскеер за цялостен принос почитателите и близките на актьора се запознаха и с книгата, посветена на него.
В залата имаше много приятели, които споделиха спомени за Петър Слабаков. Самият той също сподели свои спомени, сподели и учудването си от годините, които са се натрупали. Навремето, когато го изключвали от гимназията, класната му казала: "Ти и да побелееш, и да остарееш акълът ти няма да дойде". И сега Слабакът се чудеше колко е била прозорлива.
След като Петър Слабаков разказа за това как майката на Доси Досев се е сърдела, че Слабака го учи да пие, а след това майката на Слабаков се е сърдела, че Досьо учи него да пие, самият Доси Досев поднесе сплескана бутилка ракия в знак, че всичко вече е изпито. Надълго и нашироко писателят Иван Теофилов разказа случаи от съвместния им живот в Бургаския театър. Актрисата Димитричка Савова също сподели свои спомени и изрази възхитата си от авторката Румяна Емануилиду за това, че е успяла да предизвика Петър Слабаков към изповед... Виолета, съпругата на покойния Христо Фотев подари на актьора стихосбирката "Море" - последното издание на поета.
А, да. Забравих да обясня за това "3 и 300" в заглавието, знам, че звучи интригуващо... След премиерата на тази толкова ценна книга редакцията на Словеса отиде на купон на телевизии Диема, в чест на 5 годишнината от създаването на "Диема Вижън Плюс" (много силен купон!), така че вече сме уморени за повече текстове. Затова по-добре погледнете 58-а страница на книгата, там донякъде е обяснено. Но още по-добре прочетете и останалите 200 страници... От тази книга Слабаков разбра и какво си мислят и какво си спомнят за него колеги и близки, които не са го виждали от години. Много неща за него, за хората около него, за близкото и не толкова близко минало можете да разберете и вие, ако прочетете книгата. Струва си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *