Петър Чухов на гости в Ню Орлиънс

|
Петър Чухов гостува на хайку поетите от Ню Орлеанс от 15 до 25 юли тази година. Организатор на проявата беше един от основателите на Нюорлеанското хайку общество, професор Дейвид Ланю, преподавател по английска литература в университета Ксейвиър, автор на монография за един от класиците на хайку Кобаяши Исса и негов преводач на английски, хайку поет и писател, създал жанра хайку-роман, чиито два хайку-романа – „Човекът, който пишеше хайку” и „Смеещият се буда” – са преведени и на български, а третият, „Хайку войни”, току-що излезе в САЩ.
Петър Чухов имаше две четения в Ню Орлеанс. Първото се състоя на 19 юли в Maple Leaf Bar, култово заведение за местните поети и почитатели на поезията, смятано за най-дълго просъществувалото място за поетически четения в Северна Америка. Там всяка неделя следобед от 1975 г. насам се представя един основен автор, след което микрофонът е на разположение на всеки от присъстващите. Вечер пък свирят различни групи. Като основен автор в Maple Leaf Bar Чухов беше представен от организаторката на четенията, поетесата Нанси Харис и от проф. Ланю, след което чете свои стихотворения, а накрая и няколко хайку.
Второто четене беше на 20 юли в Milton H. Latter Memorial Library. Аудиторията се състоеше както от членовете на Нюорлеанското хайку общество, така и от други поети и любители на поезията. Чухов чете свои хайку, след което отговори на многобройните въпроси на присъстващите за България, българската литература и българското хайку. После местните хайку поети представиха свои творби.

Петър Чухов със студентки, почитателки на хайку
Една от важните инициативи на хайку поетите от Ню Орлеанс е издаването на сборника „Катрина хайку” (хайку за урагана Катрина), приходите от продажбата на който отиват за възстановяване на културния живот в града. Ето едно стихотворение от сборника с автор Воон Бантинг, поет, който за съжаление вече не е между живите.
на куп край бордюра
една къща
без тайниКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *