Пет концерта, Шакона и Кода в едно книжно тяло

|
На 27 май в Червената къща беше премиерата на новата книга на Емилия Дворянова "Концерт за изречение". За оформлението на това прекрасно издание е виновна художничката Лиляна Дворянова, а представянето му пред публиката осигуриха проф. Нева Кръстева и доц. Михаил Неделчев.
Книгата е с подзаглавие "Опити върху музикално-еротическото" и съдържа 5 концерта, Шакона (по Бах) и Coda. Залата беше препълнена. А присъстващите имаха удоволствието в начало на премиерата да чуят самата Шакона, изпълнена от млада, но талантлива цигуларка, ученичка на проф. Кръстева.
Нева Кръстева като музикант обърна внимание повече на музиката, която звучи от текста, от книжното тяло и от неговата корица. "За тази нова книга на Емилия Дворянова - една зряла, пропорционална творба, не маниерна, а циклична... и опираща се все пак на необходимостта да бъдеш афористичен..." проф. Кръстева избра да говори на езика на "Златорог" и Пенчо Славейков.
Михаил Неделчев говори като литератор и още в самото начало постави въпроса "Може ли тази книга да бъде пълноценно разбрана от читател, който не познава всички музикални реалии, теории и форми, който не би могъл да разконспирира всички знаци на музикалното?" Едва ли има точен отгвор на този въпрос. Но както отбеляза доц. Неделчев, "тази книга, както и всяка музикална творба има различни нива на възприятие... и откриваме в нея различни неща; тя е книга, която може и да се чете, и да се слуша. Книгата на Емилия Дворянова е от тези много малко литературни произведения, които ни подбуждат към специфична ритуалност на възприятията. Това е книга, която не можеш да четеш така, между другото, и в никакъв случай не можеш да четеш, ако не си преизпълнен с празнично настроение... Тази книга дава собствено разбиране и за това, какво е слушане на музика, и за това какво е еротическо, и за това къде те се срещат."
Няма да преразказваме книгата, ще оставим читателите сами да я видят/ чуят/ почувстват. Или пък критиката да я разтълкува и оцени. Издание на "Обсидиан", "Концерт за изречение" на Емилия Дворянова можете да намерите във всяка книжарница, включително и във виртуалната "Словото".
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *