Пинкас Цукерман със своя камерен ансамбъл в зала България

|
Виртуозът на цигулката Пинкас Цукерман изнесе за втори път концерт в България на 5 март, като част от програмата на Европейския музикален фестивал.
Феноменалният цигулар, виолист, диригент и музикален директор този път свири със своя ансамбъл "Цукерман Чембър Плейърс", като освен него участваха Джесика Линебах (цигулка), Джетро Маркс (виола), Ашан Пилаи (виола) и Аманда Форсайт (виолончело).
Обширната дискография на Пинкас Цукерман съдържа над 100 заглавия и е спечелила 21 номинации "Грами" и две награди за "Най-добро камерно музикално изпълнение" (1980) и "Най-добро класическо изпълнение, солист без оркестър"(1981).
Концертът започна със закъснение, тъй като стачка на мюнхенското летище е принудила Пинкас Цукерман да дойде по-късно, с частен самолет. Това обаче не помрачи настроението на многобройната публика, която в крайна сметка имаше възможност да се наслади на уникални изпълнения на произведения на А. Дворжак, Ф. Менделсон - Бартолди и Й. Брамс.
Изпълненията на Цукерман в голямата зала "България" бяха организирани и със съдействието на посолството на Израел, по повод 60 годишнината от създаването на еврейската държава.
 
Следващите концерти от програмата на Европейския музикален фестивал са на 11 март - на Васко Василев (цигулка) и Фуджико Хеминг (пиано), и на 16 март - на Гидон Кремер (цигулка) и неговия струнен оркестър "Кремерата Балтика". На същото място, по същото време. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *