Писателите в Народното събрание – изложба в НДК

|
На 8 юни в зала 7 на НДК се състоя тържественото откриване на изложбата "Писателите в Народното събрание", организирана в чест на 125-годишнина от приемането на Търновската Конституция и организирана от Националния литературен музей.
Изложбата е с идея да насочи вниманието не само към ролята на българските писатели за развитието на обществото, тяхното светоусещане в различните периоди от историята ни, но и към уникатите с невероятен заряд, от който може да черпи вдъхновение нашата съвременност. Сред експонатите в малката заличка до зала 7 може да се види масата, на която е подписана първата българска Конституция, вещи на Иван Вазов, Стефан Стамболов, Петко Славейков, табла със снимки и текстове от речи на писателите-депутати. Изложбата проследява всички Народни събрания и в нея се забелязват четири основни нишки: писателят-законодател, Народното събрание за писателя, писателят за работата на Народното събрание и отделната мисъл на всеки писател, извадена от речта или творчеството му. 87 са били писателите в Народните събрания до сега, като от тях 6 са били и негови председатели (Петко Славейков, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Марко Балабанов, Александър Йорданов и Огнян Герджиков).
Водещ на вечерта беше директорът на Националния литературен музей Васил Жеков, който припомни как на откриването на последното Народно събрание всички депутати са получили "Приказка за стълбата" и са обещали да не стават като героя в нея, но днес музеят на Смирненски тъне в разруха, забравен от властимащите. Спомена и за къщата-музей на Яворов, собственост на "Отворено общество", което иска да я продаде днес за 512 000 лева. "Ако българските деца, доведени от родителите си, влязат в музеите (за 80 стотинки!) и заобичат Вазов, Елин Пелин, Яворов, Славейков..., ако влязат в сърцата им, на родителите няма да се налага да плащат за подготовка за изпити допълнително", каза Васко Жеков, споделяйки и колко трудно му е да се конкурира пред децата с Мишо Шамара, Ванко 1 и Азис. За изложбата говориха и сътрудници от музея, а накрая се включи и писателят Кольо Георгиев, който малко несвързано разказа за писателите в Седмото Велико народно събрание.
Свежест и приятно разнообразие внасяха чаровните музикантки Гергана Иванова (флейта) и Благовеста Ангелова (пиано) с изпълнения на пиеси от Панчо Владигеров, Стоян Ангелов, Марин Вълчанов и други композитори.
Изложбата е свободна за посещения до 11 юни. Вижте я!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *