Писатели гостуват в Седмо

|
Началото на месец март донесе на учениците от 12 “б” клас от 7 СОУ „Св. Седмочисленици” една незабравима среща със съвременните поети Оля Стоянова и Йордан Ефтимов.
Това е първото литературно събитие от проекта Писатели гостуват в Седмо на Живка Симова, автор на няколко книги и преподавател по български език и литература. Проектът бе подкрепен и от инициативата на издателска къща "Жанет-45", чиито представител бе Елка Шен, да организира срещи в софийските училища с автори на отпечатани от издателството книги. Засега други училища още не са се отзовали.
Гостите бяха поздравени с текстове, създадени в часовете по творческо писане, чиито автори са Янислава Монева, Леда Андреева, Иван Лалев и Александър Велев. Авторите провокираха интереса на гостите като заформиха своеобразен диалог чрез своите стихове, фрагменти, есета. По-късно учениците бяха погълнати от забавните истории, разказани главно от Йордан Ефтимов, преподавател в НБУ и един от редакторите на Литературен вестник. Историите се рееха между стихове и усмивки, но така и учениците не успяха да зададат въпросите си към поетите.
Книгите на Оля Стоянова и Йордан Ефтимов бяха поставени редом с мартенички и текстове на гимназистите. Празничното мартенско настроение в лекционната зала на Седмо – любимо място за подобни срещи - се усещаше до края на учебния час. Символичното приобщаване на 18-годишните към света на поезията свидетелства за поредното разчупване на модела за провеждане на часовете по български език и литература.
Живка Симова не за първи път организира събития от този род. По нейна инициатива преди години в гимназията са гостували Радой Ралин, Любомир Шапкарев - синът на Елисавета Багряна, миналата година - литературният критик Алберт Бенбасат и др. Проектът й ще продължи със следващите гости на Седмо – писателите Алек Попов и Теодора Димова, които са се отзовали на поканата.
Този проект би могъл да остане като наследство в културния живот на гимназията и да служи за пример как съвремието да бъде приобщено към дълбоките традиции на някогашната Първа девическа гимназия, чиито приемник е 7 СОУ ”Св.Седмочисленици”.
Ще добавя и това, че независимо от поканата, учители и представители на ръководството не дойдоха.
 

Ива ВасилеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *