Писатели на годината – 2003

|
На 18 февруари се навършват 10 години от учредяването на Сдружение на български писатели. Юбилейната програма по честванията на тази хубава годишнина стартира с церемонията по връчването на годишните награди на Сдружението в НДК.
Голямата награда за литература на Сдружение на български писатели за 2003 г. се присъжда на Атанас Славов за "Избрани произведения в 4 тома". Картината "Подводница" на художника Николай Маринов (предоставена специално за случая от Съюза на художниците) бе връчена от председателя на Сдружението Михаил Неделчев заедно с почетен диплом. Лауреатът Атанас Славов прочете едно свое стихотворение, като преди това подробно разказа историята на написването му. Стиховете на Атанас Славов бяха "осъдени" по времето на социализма, когато лично покойният Тодор Живков ги разкритикува и малко след това вестник "Литературни новини", в който бяха публикувани, беше закрит. Това е било през далечната 1962 г., а днес за пореден път авторът получи заслужено признание за творчеството си.
Наградата за поетическа книга получи Кристин Димитрова (за "Хората с фенерите", ИК Жанет-45), която смутено сподели изненадата си от това признание и благодари на журито.
Награда за белетристична книга за 2003 г. бе връчена на Керана Ангелова за "Елада Пиньо и времето" (Издателско ателие Аб). За същата книга Керана Ангелова получи и наградата Малък Пегас на гр. Бургас през декември 2003. Лично според мен книгата е страхотна и заслужава още много награди!
Награда на Сдружението за критика за 2003 г. получи най-младият български професор Мирослав Дачев (за "Слово и образ. Български балади. Теодор Траянов, Сирак Скитник", издание на НБУ).
Журито, определило наградените, беше в състав Атанас Свиленов, Екатерина Йосифова и миналогодишната носителка на Голямата награда - поетесата Мирела Иванова. Освен диплом, наградените получиха и по един том от "Атлас на българската литература до 1914 г." предоставен от ИК "Жанет 45".
Журналистът (и поетът) Йордан Евтимов похвали наградените, като препоръча по-добра разгласа на тези награди и по добър ПР на Сдружение на български писатели. И с основание - едва в последния момент присъстващите на събитието разбрахме за него, а годишнината, която си заслужава своето честване така и не беше спомената.
От името на Сдружение "Словото" - честито на отличените!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *