Писма до Гаустин или Съчиняване на съчинителя

|
"Хей Джуд" е най-дългото бавно парче на света и ако за това време не успееш да свалиш една жена, си най-смотаният мъж във Вселената. (Гаустин, VIв клас)
 
Кой е Гаустин и какви са тези писма до него имаха възможност да разберат посетителите на зала 3.2. в НДК днес (22.05.) вечерта. Премиерата на най-новата стихосбирка на Георги Господинов "Писма до Гаустин" отново препълни залата с фенове и приятели и доказа, че е крайно време за подобни събития, да се ангажира по-голямо пространство (за следващата му книга наистина ще е нужна зала 1 на НДК). Новата книга представи Миглена Николчина. А актрисата Албена Георгиева прочете нарочен поздравителен адрес за Гаустин от Албена Хранова, изпратен от далечна Румъния, което на свой ред превърна премиерата в международна.
Станалият вече митичен герой Гаустин се появява за пръв път в творчеството на Г. Господинов през миналия век, в далечната 1996 година в стихосбирката "Черешата на един народ". Там като мото на стихотворението "За съчиняването" е изписано:
От жената съчинен е трубадурът
Мога да повторя пак
Тя е съчинила съчинителя
и подписано: "Гаустин от Арл, XII в."
Въпросният Гаустин се прокрадва и в следващите произведения на Господинов и става толкова характерен за творчеството му, колкото мухите и клозетите. За да се стигне днес до сборните "Писма до Гаустин".
Премиерата завърши с четения от новата книга (прекрасен полиграфичен продукт на пловдивското издателство "Жанет-45", оформление - Яна Левиева!), които изпълниха Георги Господинов и Албена Георгиева. След това авторът беше атакуван от почитателите за автографи и се изви такава опашка, че може би още подписва книги...
Ще завърша с едно стихотворение от новата книга, а вие търсете по книжарниците този шедьовър за да разберете кое е първо - яйцето или кокошката и дали някога Пентагоните на Запада ще разберат геометрията на Ориента.
 
Новини
Тя затваря вестника и казва:
чете ли, в Айова
паднал град - парчета
като топките за голф.
Така е, казвам, защото
там прекаляват с голфа,
изгубили са много топки
и те сега се връщат,
Той им връща топките,
нали разбираш, Оня шегаджия.
Но тя не се засмива,
извръща се и казва ужасена:
Той винаги улучва.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *