Плебеи по рождение в Сатирата

|
На 14 март на Голямата сцена на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" беше представена премиерно постановката "Плебеи по рождение", по текстове на Алеко Константинов, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Христо Смирненски, Тома Измирлиев, Димитър Подвързачов и Димчо Дебелянов. Сценарист и режисьор на спектакъла е Маргарита Младенова.
През 1985 г. Маргарита Младенова прави на сцената на Сатиричния театър своя хитов за времето спектакъл "Приказка за стълбата" по мотиви от сатирите и поезията на Христо Смирненски. Двадесет години по-късно режисьорката отново се връща към притчата за Младия интелектуалец, който, тръгвайки да мъсти за човешкото нещастие, сключва сделка с Дявола, но предава, в крайна сметка, своите идеали с изкачването си сред политическите върхове. Представлението е подготвено със съдействието на Пощенска банка. Сценографията е на Даниела Олег Ляхова, а музиката - на композитора Стефан Димитров. В спектакъла участват Христо Петков, Стефан Стефанов, Цветан Алексиев, Иван Бърнев, Албена Павлова, Янина Кашева, Маргита Гошева, Павлинчо и Рашко Младенов.
"За мен "Плебеи по рождение" има няколко много силни лични мотиви на правене, на създаване. Първият от тях е да намерим театрален начин - драматургичен и най-вече артистичен, да оживим тези великолепни текстове, които се изричат в представлението за аудиторията на 2005 г. Аз лично трудно понасям амнезиите в които общественото ни битие пребивава по отношение на изключителната ни литература, проза и поезия, която е създадена през първата половина на миналия век (а някои от текстовете са на повече от 100 години)... Амнезиите за ценностни натрупвания, с които колкото повече творческата интелигенция се примирява, толкова по-сигурно е, че те ще ни отмъстят в бъдеще, и ще отмъстят не лично на нас, а на българина и неговото битие... Вторият много основен мотив е темата за интелигенцията и властта, която е исторически неизбежна и толкова вечна, че бих могла да кажа, че е повече метафизична, отколкото историческа и особено болна днес. и по-конкретно модификацията на тази тема във формулата за метаморфозата на интелигента, за измятането на интелигенцията, за загубата на вътрешните опорни точки, за загуба на "проекта от младини", каза Маргарита Младенова на пресконференцията преди премиерата.
Актьорите почти през цялото време са на ролери и кънки, повечето песни се изпълняват на живо. Това е може би най-сериозното представление изпълнявано на Голямата сцена на Сатиричния театър през последните години. Смехът е повече горчив. Има повече сатира, отколкото хумор. Това не е спектакъл за забавление, той е за мислещи и чувстващи хора. Както сподели и директорът на театъра Рашко Младенов: "Това е истинското лице на Сатиричния театър". Зрителят си тръгва повече замислен, отколкото весел. Но удовлетворен. И някак пречистен.
Следващите представления на "Плебеи по рождение" са на 18 и 26 март. Не пропускайте! Заслужава си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *