Пленер по живопис във Вършец

|
Изложба с творби, създадени по време на традиционния Пленер по живопис във Вършец, ще бъде открита на 4 август (понеделник), в Художествената галерия на градчето. Събитието е включено в програмата на ежегодния Празник на курорта, минералната вода и Балкана. Началният му час е 11:30.
В експозицията ще бъдат показни творби на 11 художници от Берковица, Враца, Вършец, София и Ниш – Сърбия, който в продължение на седмица рисуваха, вдъхновени от атмосферата на курорта и неговата природа. Сред творбите се открояват платната на известния български художник Румен Статков и на доц. Катарина Джорджевич – декан на Факултета по изящни изкуства в Ниш, Сърбия. Статков се представя с 3 женски портрета. Одухотворените образи на момите са пресъздадени с уникална техника. Въпреки че всяка от картините има свое послание, те биха могли да се възприемат и като един триптих, обединени от темата за мисията на жената. Платната защитават репутацията на Статков като изключителен портретист. Нека припомним, че Статков е автор на повече от 800 портрета, част от които собственост на знаменитости като Бил Клинтън, Хавиер Солана, Маргарет Тачър, Михаил Горбачов и др. Това, разбира се, не означава, че постиженията му областта на графиката, живописта, илюстрацията, политическия шарж са по-малко значими
С невероятен колорит грабват погледа на абстрактните творби на Катарина Джорджевич. Оригиналният й творчески почерк разчита на въздействието, породено от контраста на ярките кобалтови и оранжеви акценти с преобладаващите меки пастелни тонове в платната й. Тя е насочила своето внимание към фрагменти от урбанистичния пейзаж на Вършец.
Тома Трифоновски от Враца и Николай Пенков от Монтана са другите двама автори, чиито творби няма да останат незабелязани, наред с добре познатите на местната аудитория картини на пейзажиста Георги Паунов – Паунеца.
Очаква се изложбата от Пленера по живопис да бъде открита в понеделник от проф. Възвъзов. Пленерът по живопис “Вършец 2008” е организиран от дружеството на художниците “Тенец” - Монтана. Той е подкрепен от Община Вършец и от Съюза на българските художници, чиято база в балнеологичния курорт е предоставена на участниците в пленера. Колекцията от творби от тазгодишния пленер ще бъде показана и в Художествената галерия на Берковица и в експозиционна зала “Кутловица” в Монтана.
 

По материали на община Монтана
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *