Пленяващ концерт на квартета на Торд Густавсен откри шестото издание на “Джаzz +”

|
Преди пет години триото на Торд Густавсен откри първото издание на фестивала "Джаzz +". Тази година Торд дойде в квартет, за да открие в зала "България" на 15 май шестото издание на джаз феста, превърнал се в очакван с нетърпение от меломаните музикален форум от висока класа.
Малко след 19.30 часа, когато залата бе почти изцяло запълнена, светлините се стопиха и сцената се обля в приглушено сияние, когато на нея се появиха Матс Ейлертсен (контрабас), Йарле Веспестад (барабани), Торе Брунборг (саксофон) и Торд Густавсен. Започнаха без думи, направо с музика - две парчета от новия албум "Restored, Returned". Оттук нататък Торд казваше по няколко думи между композициите с тих глас, сякаш вглъбен в себе си, не излязъл напълно от музиката; после се впускаше в нея с неистово настървение и страст, които раждаха невероятно красиви мелодии.
Малко след началото на концерта дъждът навън се усили и се включи към музиката със своя глас, нахлуващ през някой отворен прозорец. Светлината навън все още не бе угаснала и успяваше да вдъхне живот на високите стъклописи в залата. Твърде високо, за да стигне до сцената, но достатъчно интригуващо за всеки, които би вдигнал поглед нагоре. Само че погледи нагоре липсваха - случващото се на сцената приковаваше вниманието на всички. Прожекторът зад гърба на Торд хвърляше сянката му върху ламперията на единия балкон и там, като на помръкнал киноекран, свиреше още един пианист, с огромни сенчести ръце по своето безплътно пиано. Още едно измерение на крехкостта и деликатната красота на музиката, която се лееше от сцената - театър на сенките в царството на джаза.
Композициите, на които публиката имаше възможност да се наслади, бяха като стъклописите високо над главите - пъстри, нежни, болезнено красиви. Чухме още "Left Over Lullaby N1", "Been There", "Tears Transforming" - над час и половина топъл полъх от Севера. След последното парче залата избухна в такива ръкопляскания, че извика музикантите два пъти един след друг - първо за "Blessed Feet", посветена на племенника на Торд, а за финал - нова композиция, вдъхновена от нашата столица.
Поради лошото време не успя да се осъществи идеята за концерт на открито на френския пианист Паскал Невьо, затова той се качи на сцената за кратка импровизация след като квартетът се оттегли под аплодисментите на публиката, които дълго не искаха да стихнат.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *