Плодове и зеленчуци – произведения на изкуството

|
Възможно ли е ряпата да се превърне в красива бяла роза, морковът в златна рибка, лукът в хризантема, тиквичката в лале, а ябълката – в грациозен лебед?

Възможно е, ако попаднат в ръцете на майстор-художник, изучил тънкостите на карвинга. Името на това изкуство е английско (“carve” означава “дълбая с длето”). Този вид художествена резба върху плодове и зеленчуци възниква преди столетия в Тайланд. Легендата разказва, че там преди 700 години, по време на Кралските празници на последното за годината пълнолуние по време на фестивала на Светлината, по реката пускали да плуват фенери върху малки салчета с изкусно вплетени цветя. Основателката на фестивала г-жа Тао Сияулалак украсила своя фенер с изящни птици и цветя, резбовани от плодове. Отдалече фенерът приличал на огромна лилия, приютила птици и животни. Тогавашният крал Фра Руанг останал толкова възхитен от произведението, че заповядал всички знатни дами от двореца му да изучават това изкуство.

От Тайланд карвингът се разпространява в Китай и Япония, а от там – по целия свят. Днес той е част от културното наследство на тези страни. Ваятелското изкуство се предава по наследство, тънкостите и техниките и досега се държат като строга фамилна тайна. Инструментите за резбоване често се изработват по индивидуален проект и само в един екземпляр.

В студения празничен ден на 14 февруари, залата на галерия “Богориди” се оказа малка да побере любопитните зрители, желаещи да видят една по различна изложба. Красива млада жена посрещаше с усмивка гостите. Веселина Славчева бе подредила фотоси и оригинални композиции от гравирани плодове и зеленчуци.

Родена в Бургас, зодия Дева, възпитаничка на Руската езикова гимназия в Бургас, завършила ХТМУ – София. Пътувала многократно в екзотичния Тайланд, запленена от древното изкуство, тя го прави достояние на повече хора у нас. През 2009 г. печели бронзов медал на международен кулинарен фестивал в Истанбул, както и първо място за най-атрактивно произведение на празника на черешата в Кюстендил. В Бургас е първата й самостоятелна изложба. Издава и книга, в която споделя тънкостите и начините за гравиране.

Бургазлии с интерес слушаха разказа й за това как подбира плодовете, как ги композира и съхранява за по дълго време. Запечатваха с кинокамери и фотоапарати красотата, желаейки да я претворят в домовете си.

Елитни майстори-готвачи по света приготвят истински скулптурни шедьоври от плодове и зеленчуци. Карвингът е най-модната форма на висшия пилотаж в кулинарията. Това е и вид изкуство, доста нетрайно, но наистина човекът, заел се с него, трябва да притежава търпение, майсторство и разбира се – безгранична фантазия. Защото изкуството може да направи нашето ежедневие по-ведро, по-екзотично, по-добро.

Изложбата ще остане в галерия „Богориди” до 29 февруари.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *