Победителите в българския кръг от европейския конкурс на NISIMASA за сценарий на късометражен филм на тема ДРУГИЯТ

|
След успеха на Галина Георгиева, която спечели награда през 2003 г. и има възможността да създаде филм по сценария си, конкурсът в България продължава.
Този конкурс за сценарий на късометражен филм (12-15 минути) е международна инициатива, подета от френската младежка киноасоциация NisiMasa. Той се проведe за трети път в общо петнадесет европейски държави, тази година за втори път в България. Право на участие имаха български граждани на възраст между 18 и 28 години. Участваха кандидати от цялата страна.
Награждаването на победителите в българския кръг се състоя на 15 септември от в Центъра за студентски кариери в СУ “Св. Климент Охридски”. Всички участници в конкурса получиха специални грамоти. Двамата победители в българския кръг са ИВАН ИВАНОВ от Хасково и МИЛЕН СИМЕОНОВ от София. Те получиха статуетки, изработени от Боримир Илков, и книги от издателство Колибри. Сценариите на Иван и Милен продължават участието си във втория, международен кръг на конкурса.
По време на Alcine Film Festival в Мадрид, Испания, международно жури от петнадесет членове ще избере три сценария измежду вече селектираните на национално ниво и на 21 ноември 2004 г. ще присъди три награди на обща стойност 23 000 евро за филмирането им. За разлика от миналата година, когато наградите бяха три от по 4000 евро, в настоящото издание на конкурса Нисимаса ще раздаде две награди от по 4000 евро и една Голяма награда от 15000 евро. По регламент пбедителите от конкурса ще могат да режисират филм по сценария си сами, с подкрепата и съдействието на Нисимаса.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *