Победителите в литературния конкурс „Петя Дубарова“ ще получават целогодишни стипендии.

|

Информация от пресцентъра на община Бургас относно пресконференцията, на която бяха обявени подробности и новини за провеждането на тазгодишния конкурс "Петя Дубарова":


 „Най-новото тази година е в това, че Национален литературен конкурс “Петя Дубарова” вече има утвърден статут и придобива престижното право да влезе в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби“. Това заяви Елица Дубарова на традиционната пресконференция по повод предстоящия конкурс.

„Приносът на Община Бургас е огромен, защото фаворитите и в двете категории – проза и поезия, ще получат целогодишна стипендия в размер на 195 лева“ - добави още тя.

„Конкурсът, посветен на Петя, на словото, на изяществото, на поезията, е едно от важните събития в културния календар на Община Бургас. Затова този пробив е голям. Нека тези талантливи деца знаят, че Общината и Министерството на Образованието поощряват, мотивират всички ученици, които имат талант и искат да се развиват“ - каза зам. - кметът Йорданка Ананиева.

Тази година конкурсът е привлякъл интереса на рекорден брой ученици – общо 205 участници.  На срещата стана ясно, че журито е съставено изцяло от изявени поети и публицисти. Председател е Кристин Димитров, а  останалите членове са: Калин Донков, Марин Бодаков, Елка Стоянова, Иво Рафаилов.

Уникален за формата е предстоящият музикално - поетичен спектакъл   на учениците от СОУ „Кирил и Методий“. Той ще се проведе на 26-ти от 16.00 часа в Къщата-музей „Петя Дубарова“, където ще бъде експонирана и изложбата “Приказка за Петя Дубарова“.

Официалното награждаване ще се състои на 10 май от 17 часа в зала “Петя Дубарова” в КЦ „Морско казино“, а отличените творби отново ще бъдат събрани в сборник.

На пресконференцията се обсъдиха още критериите за оценяване. Приоритет са основните стилистични изисквания - ритмика, грамотност, изразителност, като особено внимание се обръща на възрастта на участниците.

На срещата присъстваха: Лиляна Иванова - Регионален Инспекторат по Образование – Бургас,  и  Милена Андонова - директор на ГПЧАЕ“ Гео Милев.

Конкурсът подкрепя кандидатурата на Бургас за „Европейска столица на културата 2019“.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *