Погледнете “В градината на Божията майка”

|
На 25 март в зала "Средец" на Мин. на културата заместник- министър Иван Токаджиев и директорът на вероизповеданията проф. д-р Иван Желев откриха фотоизложбата „В градината на Божията майка”. Експозицията включва над 80 фотографии (повечето от Зограф, но включва и други манастири), направени от Аврам Аврамов и Владимир Алексеев на Света Гора.
Организатори на изложбата са Министерство на културата на Република България, Дирекция „Вероизповедания” при МС и Ефория „Зограф”.
„Идеята да снимаме това уникално кътче, намиращо се на най-източния от трите полуострова на Халкидики, с дължина около 60 и ширина, варираща от 8 до 12 километра, е отдавнашна. Тук се идва не за да гледаш, а за да направиш усилие да разбереш. За нас това не беше само поредното пътуване, което включва обзор и запознаване с произведения на изкуството, паметници и старини, а изключителен случай да се докоснем до висините на духовното, защото в този смисъл пътуването до Атон е поклонничество”, споделят авторите на фотографиите.
На самото откриване на изложбата обаче фотографите не говориха – само споделиха пред журналистите, че каквото са имали да кажат са го казали чрез снимките.
С кратки слова се включиха Иван Токаджиев и Иван Желев. Проф. Желев направи интересна аналогия между изложбата и днешния празник – св. Благовещение, Ден на майката. Обект на фотографиите е монашеската република Атон, място забранено за жени. Но жените все пак могат да видят и да се насладят на интересните места оттам чрез изложбата на Аврам Аврамов и Владимир Алексеев.
За самия Атон можете да прочетете (и видите) повече на сайта на Света Гора Атон, а изложбата „В градината на Божията майка” може да видите до 30 март в зала „Средец” (бул. Ал. Стамболийски 17) всеки ден от 10 до 19 часа.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *