Поглед към Индия с “Химикал, шоколад и две рупии”

|
На 18 май в читалище "Славянска беседа" бе представена книгата "Химикал, шоколад и две рупии" на Елена Щерева и Николай Янков. Изданието е на ИК "Жанет 45", а премиерата бе организирана със съдействието на Клуб Приятели на Индия и Посолството на Република Индия в България.
За книгата Татяна Евтимова, индолог, специалист по урду, доктор на филологическите науки, пише:
"Всеки човек, озовал се в Индия, неминуемо става поклонник на един немислим за нашето време и нашите пространства бог – „Богът на дребните неща“. Богът на онези дребни неща, които ние у дома не забелязваме и поради това напълно безотговорно смятаме, че не съществуват. А те не просто съществуват, ами са толкова не-дребни, че са се превърнали в част от химическата формула на индийския въздух. В част от онова, което според една индийска пословица „идва с първия дъх и си отива с последния“.

Ти, прелюбезни читателю, си на път да разгърнеш вълшебното „словесно риалити“ на Ели и Ники. Извинявай, ако това словосъчетание те дразни, поради преекспонираната напоследък вулгарност на втория му компонент. Но аз не се сещам за по-уместно назоваване на събраното между кориците на тази книга слово.

То шокира, разплаква, разсмива, озлобява, вдъхновява, подстрекава, разколебава, анализира, отрича, предрича, вещае, гадае, чертае, нарежда, рисува, зачерква, ласкае, ругае, оскърбява, осведомява, напътства, забранява, хвали, заклеймява, учудва, заслепява, стряска, възбужда, омилостивява, окарикатурява, превъзнася, тормози и какво ли още не.

И няма как да бъде инак, защото Индия е едно динамично и абсолютно непредсказуемо „риалити“, което е така добре уловено и запечатано с думи от Ели и Ники, че ти иде да изхвърчиш от къщи и по най-бързия начин да се опиташ да стигнеш до някоя от точките, изграждащи това неповторимо и живописно везмо от хилядолетни шарени нишки..."


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *