Подарете на детето си книга – подарете му празник!

|
Най-добрият подарък – книга, подариха на 6100 български деца в нужда 13 детски издателства за 2 април - Международния ден на детската книга. Събитието е част от националната информационна кампания „Подарете на детето си книга – подарете му празник!”, която стартира днес и ще продължи до 4 април т.г. Кампанията е инициирана от Асоциация „Българска книга” и Национална мрежа за децата.
Всички деца над 3 години и младежи в социални домове в цялата страна (над 4 000) получиха книга, съобразена с възрастта и индивидуалните нужди на всеки от тях. Празник беше подарен и на повече от 2 000 деца от семейства в риск, подкрепяни от организациите членове на Национална мрежа за децата. Това стана възможно благодарение на съвместните усилия на 13 от най-големите български издателства - „Фют” , „Емас”, „Инфо Дар”, „Егмонт”, „Хермес”, „Пан”, „Златното пате”, „Прес”, „Багри”, „Ина”, „Дамян Яков”, „Кръгозор” и „Просвета”.
Към българските родители се обърнаха Асоциация „Българска книга” и Национална мрежа за децата със съвместна информационна кампания „Подарете на детето си книга – подарете му празник”. Провеждана под патронажа на г-жа Зорка Първанова, кампанията цели да припомни на родителите колко важно е четенето за развитието на техните деца и да ги насърчи да изграждат у децата си позитивна представа за четенето и книгата като цяло.
От 29 март до 4 април телевизионен и радио клип ще напомня, че подарявайки на детето си книга, ние му подаряваме много повече – послание, ценност, любов – подаряваме му истински празник. Кампанията ще бъде пренесена и онлайн – в най-големите форуми и социални мрежи, където ще започнат дискусии за четенето и детските книги.
Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата споделя: „В последните години ставаме свидетели на сериозна промяна на ценностната система на българските семейства и от там и на децата ни. За съжаление част от тази промяна е и масовото изчезване на разбирането за книгата като ценност. Създадохме тази кампания като част от едно по-мащабно усилие за връщане на четенето в дневния ред на нашите деца и техните родители.”
Василка Ванчева, зам.-председател на УС на Асоциация „Българска книга”: "Насърчаването на четенето винаги е било една от основните цели на Асоциация "Българска книга". Нашата мечта - не само като професионалисти, но и като родители - е да се приравним с постиженията на водещите европейски страни. Статистиките показват, че колкото по-четяща е една нация, толкова по-голям е нейният напредък в икономиката и науката, толкова по-висок е нейният жизнен стандарт. Включихме се в кампанията с желанието тя да стане начало на един непрекъснат процес на възвръщане на книгата в българския дом като носител на знание, мъдрост и удоволствие."
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *