Подходящ завършек на литературната програма и отново силни концерти на Аполония

|
На 9 септември бившия национален празник беше отбелязан на Аполония по подобаващ начин със страхотен концерт на оркестър “Карандила”.
Преди това много по-кротък и приятен рецитал изнесоха в Археологическия музей Милена Гюрова (сопран) и черногорецът Даниел Церович (китара). Програмата от концерта им (озаглавен Duo Mosani Musicali) можете да видите на страницата на Аполония.
Завърши литературната програма на тазгодишния фестивал с две представяния в Художествената галерия.
Участниците в курса по творческо писане, организиран от департамент “Нова българистика” на Нов български университет, прочетоха свои творби, създадени в периода от 6 до 8 септември. Уъркшопът бе воден от Михайл Неделчев, Емилия Дворянова и Пламен Дойнов, свои текстове прочетоха Жени Ангелова, Мария Калинова, Камелия Спасова, Петър Чухов, Иван Христов, Марица Колчева, Гергана Стойчева и Пламен Дойнов.
По-късно вечерта списание “Книгите днес” представи резултатите от анкетата, проведена по време на празниците на изкуствата “Аполония”. Редакционният екип на списанието включва Пламен Дойнов (главен редактор), Иван Христов, Емилиян Николов, Камелия Спасова и Мария Калинова. Младите критици разказаха подробности около провеждането на първата по рода си анкета и изложиха резултатите, като се опитаха да обрисуват картина на четящите хора, които посещават фестивала. Последният брой на списанието отделя голямо внимание на рецензии и коментари за литературната програма на “Аполония 2005”. В дискусията, която се проведе и с участието на публиката в залата, бяха засегнати въпроси за проблемите при издаване на българска литература, за липсата на специализирана литературна критика, за скритата реклама при публикуване на рецензии на книги, за издателствата, книжарниците и тиражите, за четенето и представянето на българска литература. Особено внимание се обърна на тенденцията литературната критика да бъде подменяна с PR-стратегии за лансиране на авторите като запазена марка. Именно поради това “Книгите днес” се нагърбва с нелеката задача обективно и безпристрастно да отсее качествената литература. Представянето на списанието трябваше да включва и мултимедия (специално заснети за това филми), но поради технически причини това не се състоя. Все пак, въпреки че едно подобно мероприятие като представяне на списание би трябвало да е скучно, Пламен Дойнов и екипът му успяха да провокират публиката и да направят наистина добро събитие.
В Амфитеатър Аполония незабравим концерт, още повече увличащ публиката, направиха оркестър “Карандила” и певицата Анита Кристи. Събитието започна с изпълнение на “По долинам и по всгорям” и продължи с вариации на български и цигански фолклор, джазови импровизации, африкански ритми, изобщо всичко без метъл, само че изпълнено с чалга маниер. При това без тази чалга да досади или отблъсне. В началото на концерта публиката беше малобройно, но амфитеатъра бързо се напълни с хора, след като “Карандила” засвири. Особено атрактивен беше ръководителят на групата – Ангел Тичалиев, който облечен с нещо като пижама и с хавлия на врата ту свиреше, ту обикаляше отделни музиканти и ги наставляваше.
Почти целият оркестър след това се премести в Джаз клуб ОББ, където силен концерт направиха музикантите от Стоян Янкулов квинтет. Отново много фолклорни елементи, приятно поднесени от Стунджи (барабани и перкусия), Елица (вокал и перкусия), Еко (бас), Мишо Йосифов (тромпет) и Иван Шопов (на компютъра).
Още снимки можете да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *