Поезията вдъхва надежда в пошлия свят

|
Поетът на тихата поезия, или просто Марин Бодаков, на среща с ученици от Седмо СУ „Свети Седмочисленици”

През октомври в 7-о СУ „Свети Седмочисленици” след петгодишно прекъсване бе възобновен проектът, започнал през 2007 година - Писатели гостуват в Седмо на Живка Симова. Новата директорка Маруся Никова приветства идеята. Този път учениците имаха честта да се запознаят с един от най-тихите, мистериозни и сложни автори на нашата съвременна литература - Марин Бодаков - поет, редактор във в. „Култура” и преподавател във Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”.

img_6169

Ученици от ХІ-те класове, представители на ръководството, учители, училищният библиотекар, както и гостуващи бивши възпитаници на училището се насладиха на тази забележителна литературна среща. При нейното откриване Живка Симова припомни някои от идеите на проекта: да въведе младия човек в някои малко познати/непознати полета на съвременната ни литература, да съдейства за разширяване на социалния, културологичен, естетически и психологически диапазон в усвояването на художествената словесност, да провокира творчески изяви у младите. В есето си за поезията на Марин Бодаков водещата се спря на сложната семантика на дълбоко смислените текстове на автора, които озаряват и вдъхват надежда в пошлия ни свят.

„Винаги, когато съм чела стиховете му – отбеляза Живка Симова, - съм си мислила, че Марин търси възрастта на думите – от детската игра на очарователното неразбиране в първите си стихосбирки, през концентрацията на сгъстеното мислене в зрелостта, умъдрелия покой на паузите в т.нар. „тиха поезия” в последните си две книги”.

Марин Бодаков  прочете свои непубликувани текстове, които впечатлиха силно гимназистите.

Вдъхновени от поезията и надникнали в този чист и вълшебен свят, учениците изявиха желание да поздравят госта със свои лични творения. Сред смелите и талантливи новаци беше ученичката Йоана Попниколова от ХІ Д клас.  Тя самата сподели, че поезията на автора е сложна и не всеки от  връстниците й ще  я разбере. Но тя - като ценител на словото - може да се докосне много по-отблизо до това вълшебство, наречено поезия.

Разбира се, имаше и такива, които не успяха да вникнат в стиховете на Бодаков, гледаха с недоумение и неразбиране, но въпреки това останаха безмълвни в залата.

Както винаги, аудиторията зададе въпроси, сред които: „Откъде авторът черпи вдъхновение?”, „Кои известни български писатели са му повлияли най-силно?”... Ето и част от отговорите: „самотата и пътуването”, „Лилиев и Далчев”.

Към края на този забележителен час по литература Марин Бодаков благодари за оказаното му внимание и оцени високо възвишената кауза в един свят, в който духовността се открива все по-трудно, да се популяризират съвременни български автори сред гимназистите. На тях пък предаде с радост, че ги очаква в Софийски университет, където преподава.img_6168

Ентусиазмът ми от тази среща бе окрилен от надежда, че учениците все още се интересуват от изкуство, знаят какво е поезия, знаят някои съвременни автори, дори дават компетентни мнения за литературни произведения... Поетът успя да запали пламъчето (макар и с различна интензивност) в очите на възпитаниците на бившата Първа девическа гимназия. За мен - като бивша възпитаничка на това забележително училище - беше чест да бъда гост на този проект. Изключително много се радвам за възпитаниците на Седмо, както и за възможността, която им се предоставя, а именно - възможността да присъстват на срещи със съвременни автори, да четат свои стихове, мечтаят и да разгръщат скрития си творчески потенциал. Преди да си тръгна с усмивка и вдъхновение от тази среща, си позволих да попитам някои от тях дали биха искали на следващата сбирка с писатели те да четат и да представят свои творби. Усмивките, а и бурните реакции, които последваха от радост, силно ме развълнуваха и сега с нетърпение очаквам 10-годишния юбилей на „Писатели гостуват в Седмо“ , за да видя какво ще ни подготвят г-жа Симова и нейните възпитаници.

Теодора Банова


Снимки - Спасиан СпасовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *