Поезия, музика и кино в началото на есента

|
Между 26 и 30 септември в Братислава се проведе фестивалът Ars Poetica, събрал поезия, музика и кино от различни краища на света. Българското участие включваше концерт на група „Гологан”, поезия на Галина Николова и др.
Участие във фестивала взеха 21 поети от 15 страни, разделени в четири вечери. Авторите бяха изключително разнообразни, класически стихове се редуваха с изпълненията на поети-пърформъри. Атмосферата на четенията беше клубна и много приятна, а хората трудно се побираха в иначе немалката зала. Музикалното присъствие също беше силно. Преобладаваха експериментите (някои от групите дори използваха причудливи инструменти - разнообразни предмети от ежедневието пригодени специално за свирене). „Гологан” представиха своя музикално-поетичен пърформанс на втората вечер от фестивала. Много от парчетата им прозвучаха в нов аранжимент, който видимо се хареса на публиката и тя ги извика на бис. С голям успех премина и третата вечер с концерта на поляците „Роботобибок”, които съчетаваха съвременния електронен звук с джаз импровизации използвайки синтезатори от края на 70-те, като например „Мооg”. И все пак учудваше силно изразеният интерес към поезията, който надделяваше над този към музиката, нещо нетипично за други фестивали.
Успоредно с концертите, в друга част от фестивалния комплекс, течаха филмовите прожекции. Специално подбраната селекция редуваше съвременно кино с много интересен подбор „големи” филми от миналото, и все пак, не толкова известни на широката публика.
Фестивалната програма включваше още различни отворени дискусии, уъркшопи, пърформанси и няколко премиери на книги. И не на последно място, разбира се, прекрасната атмосфера на Братислава през есента.
 

Марица Колчева, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *