Поезия под стария чинар

|
На 8, 9 и 10 октомври в гр. Скопие се състоя поетичен фестивал, наречен “Поезия под стария чинар”, организиран от Съюза на албанските писатели в Македония и под патронажа и с финансиране от Министерство на културата на Република Македония. Фестивалът се провежда през една година и това е осмото му издание.
На срещата присъстваха поети от Македония, Косово, Албания, България, Гърция, Босна и др. и представители на медиите.
Председател на Съюза на албанските писатели в Македония и на фестивала е г-н Кальош Челико – автор на множество книги за деца и възрастни. Пише сатира и драми. Притежава издателската къща “Астрени” в Скопие и издава алманаха “Стил 97”, който отразява всички проведени фестивали и публикува най-добрите произведения прозвучали на него.
Ето някои от участниците:
Г-н Нехад Ходжа от Косово. Превел стотици томове западноевропейска литература на албански език. Автор на албанско-английски речници. Поет.
Г-жа Ирилиана Сулкучи от Албания. Автор на много поетични книги. Пише също на английски, италиански и обикновено издава книгите си двуезично. Издава също детско списание в Тирана. Носителка на национални и международни награди.
Г-н Рами Камбери – поет и литературен критик от Македония.
Г-н Нури Кальоци – поет, инспектор в Министерство на образованието на Македония.
Г-н Адем Абдулаху – поет, преводач от славянски езици, вкл. български, издател на детското списание “Дъга” в Македония.
Г-н Гани Джафоли от Косово. Пише експериментална поезия. Постмодернист.
От българска страна присъстваха Мариана Александрова, поетеса и член на Съюза на българските писатели, и Лили Качова.
Срещата мина в изключително приятелска атмосфера и много, много поезия. На втория ден на обяд се проведе възпоменателно четене на стихове на членове на съюза, които са починали през 2005 год., а вечерта четенето имаше конкурсен характер.
Представянето на поетесите от България бе много силно и през двете вечери и събра респекта на присъстващите. Бе дадено интервю за Косовската телевизия от г-жа Мариана Александрова, която получи награда за своята издадена книга “Смълчано настояще”. Стиховете на двете поетеси, които бяха преведени на албански език ще бъдат публикувани в алманаха “Стил 97”, а по-късно по всяка вероятност и в книга за българските поети, подготвяна от г-н Адем Абдулаху.
Създадоха се изключително полезни творчески контакти.

Лили Качова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *