„Поемаш ли към ада, яхай хубава кобила” от Ян Яндоурек

|
Въпреки малко странното на пръв поглед заглавие и не толкова познатото име на автора у нас, Лилавия салон на Чешкия културен център беше пълен с хора във вечерта на 16 ноември. Голяма част от тях дошли да проверят какво се крие зад предизвикателната корица на последния роман на чешкия писател Ян Яндоурек.

Всъщност ако го наречем единствено писател, ще пропуснем много от неговата впечатляваща визитка – прозаист, журналист, свещеник, доктор по философия и, освен всичко това, баща и съпруг... Завършил католическия Теологически факултет, авторът е привърженик на либералния католицизъм (т.нар. старокатолицизъм). „Целта на книгите му е да изследва, да просвещава, да осветлява”, каза литераторът Митко Новков, който заедно с преводачката Маргарита Кюркчиева имаха основната задача да ни запознаят с характера нa книгата в присъствието на самия Ян Яндоурек.

Въпреки че на мнозина фактът, че писателят е свещеник, ще се стори достатъчен, за да считат, че това е поредната религиозна книга, истината е съвсем друга. Вестник „Стършел” например я нарича иронична, а други издания – политична. Романът обаче засяга редица общочовешки и екзистенциални въпроси (като този как е добре да се живее и какъв е всъщност смисълът на живота), обяснени чрез множеството примери и вградени с помощта на изобилието от герои. Всички те рисуват една пъстра картина на чешката общественост и отразяват реалистично историческата буря, връхлетяла този народ през миналия век, но оставила трайни следи в живота му до днешни дни.

„Една от водещите философии в „Поемаш ли към ада, яхай хубава кобила” всъщност е, че ако всяка доктрина, претендираща, че спасява, се превърне в догма, започва да обезнадеждава, да ониществява”, каза още Митко Новков. Той определи книгата като изключително лесна за възприемане и приятна за четене. Според него писателят достига до публиката не чрез тежки философски трактати, а със забавните четива. Засегната е не линията на сериозността, а линията на забавлението.

И въпреки това сигурно все още се питате от къде произлиза това чудновато заглавие... Всъщност то идва от перифраза на известен в Чехия цитат от духовния водач на протестантите Мартин Лутер. На български носи сходния смисъл на народната поговорка „Ако ще е гарга – да е рошава.” Веселата корица пък е дело на Ина Бачварова.

„Така и така сме поели към ада, поне да е с умна, добра и хубава книга”, пошегува се в края на представянето Митко Новков. Гостите имаха възможност да зададат лично въпроси на Ян Яндоурек, както и да закупят книгата с личен автограф от него.

„Поемаш ли към ада, яхай хубава кобила” се издава от „Ерго” с подкрепата на Програма „Култура” (2007-2013) на Европейския съюз.
 

Илияна Генова






Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *