Поетичен двубой: Петър Петров срещу Стоил Рошкев

|
В последния трубадурски двубой за сезона, точно преди началото на лятната ваканция, двама млади, но вече доста опитни в различни житейски области поети с горещи сърца, неугаснал ум и сръчни ръце ще се срещнат в двубой, основан на взаимното уважение. И на уважението към публиката разбира се.
Ако искате да сте част от нея, бъдете на 31 май 2006 г. (сряда) от 18:30 ч. в арт-център “Алтера” (бул. “Драган Цанков” 36, в сградата на Интерпред). Поетите са избрали следните теми, по които ще се състезават:
• На живо от Розовата планета
• Емисия Поезия
• Лични сезони
• Отечествен преглед
• Градски кадри
 
Поетите за себе си:
“Ток”. Така се казва първата книга на Стоил Рошкев. Заглавието би могло да бъде, хе-хе – разшифровано – хе-хе, посредством строфата от “Ток”:
Обичам те защото
Като минат в центъра
през паркинга луминесцентен
ТОКЧЕТАТА ти са толко поривни,
че ТОКЪТ спира окорорен.
Сега и третото… за малко да стане око… третото значение – Ток шоу. Хе-хе. Стоил Рошкев Ток Шоу.
Лауреат е на няколко литературни награди. Работил е като дисководещ, журналист в Българската телеграфна агенция, инструктор по бойни изкуства, охрана в дискотека, експерт по телевизионен мониторинг в Съвета за електронни медии и други относителни такива ми ти дитирабми… Понастоящем е кримирепортер в програма „Хоризонт” на Българското национално радио…
Тъй като в продължение на 8 години, 8 месеца и около 16 дни, от средата на май 1989 до края на януари 1998, се е занимавал професионално с източни бойни изкуства – в това число киокушин-кай, шотокан, у-шу, кихадо, танг-су-до, въртял е нунчако, самурайски меч, тояга и т.н., бит е и е бил, знае, че истински майстор е не този, който побеждава другите, а умее да побеждава себе си – Стоил Рошкев приема предстоящия поетически двубой с Петър Петров като рутинен спаринг, и не смята да отправя нападки, хе-хе (истинският самурай не вади никога меча от ножницата си).
В същото време Стоил Рошкев твърдял, че усърдно тренирал за срещата на 31 май, бил правил коремни преси, лицеви опори, проветрявал си устата, като рецитирал на глас. И тръпнел.
 
Петър Петров е роден на 6 декември 1978 година в гр. Враца. Завършил е профил "Физика с английски" в Природо-математическа гимназия - гр. Враца, "Предучилищна и начална педагогика" във ФНПП, Софийски университет "Св. Климент Охридски", "Връзки с обществеността" към Факултета по журналистика и масови комуникации, Софийски университет "Св. Климент Охридски". В периода 1998-2002 г. е бил редактор в младежкото литературно списание "Кръг". Инициатор и участник в редица акции, пърформънси, четения в нетрадиоционна обстановка. Интересите му са в областта на поезията, музиката, театъра и медиите. Бил е вокал на рок група "Орбелус", която е подгрявала Васко Кръпката и "Подуене блус бенд". Петър Петров е работил като репортер и водещ на новините в телевизия "Европа", редактор- мониторинг в предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия, репортер и редактор в културната рубрика на сутрешния блок на БНТ. В момента "рестартира" себе си като репортер и водещ на новини в телевизия Би Би Ти.
През 2004 г. излезе от печат първата му книга "ПИН КОД: Лукчета", която успя да грабне и голямата награда за дебютна поетична книга на Националния литературен конкурс "Южна пролет" - Хасково. Печелил е редица награди от конкурси като "Яворови дни", национален конкурс "Иван Вазов" и т.н.
Подготвя излизането на втората си книга... под заглавие...
 
Думи към опонента Стоил Рошкев:
"Рошкев, ти си Брошката на съвременната "млада" българска поезия! При теб няма ала-бала! Ти си един от малкото пичове на пичовете в най-новата българска поезия! Поезията ти НЕ ПРОЩАВА и НЕ ОЩЕТЯВА! Поезията ти е вълнуваща и кулминационна (в смисъла на комуникационна)! Ти не си просто Абзац в полето на развихрилите се Авторитети-Текстове, а своеобразен Манифест на ЧЕСТНОТО ПИСАНЕ! Ти си достойния НЕКОРУМПИРАН от шир потребата съперник! Надушвам, че сме от една ПЛАНЕТА! Само там дето има ИСКРИ от Дуел с Меча на Словото Поетично, има ИСКРЕНОСТ, ОБАЯНИЕ, нещо леко МЕЛАНХОЛИЧНО, нещо леко АПОКАЛИПТИЧНО-ЛИЧНО! Успех!"


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *