Поетична вечер, посветена на Фотев

|
На 13 март в сградата на ДНА се състоя поетична вечер, посветена на големия български поет Христо Фотев. Срещата беше и повод за представяне на сборника с отличените произведения от първия миналогодишен конкурс на името на незабравимия поет.
Вечерта откри журналистката и председател на "Общество на духовни изяви" г-жа Румяна Емануилиду. Тя сподели лични впечатления за поета и прочете откъси от интервютата си с него от поредицата списания "Лица". "Осезаемо отсъствие" нарече тя смъртта му, сподели и че за него поезията е била "послание и солидарност."
След нея взе думата известната писателка Керана Ангелова. Поетично и увлекателно, тя разказа за последните дни на Христо в една вълнуваща история, звучаща притчово и есеистично формулира, че: "Поети са тези, които могат да погледнат в ослепителната светлина пред тях."
Сборника с отличените творби от конкурса "Христо Фотев" издание на ЦУР "Компас" представи председателят на деветчленното жури г-н Недялко Йорданов специално дошъл за случая от столицата. "Не е вечер, през която трябва да бъдем тъжни, а да покажем щастие от това, че имаше и има такъв велик поет като Фотев" каза г-н Йорданов и че за съжаление като закон на човешкия характер оценяваме човека, едва когато той вече си е отишъл, но въпреки всичко, Христо Фотев не се е отдалечил от нас през последните пет години.
Като председател на журито той сподели задоволство от огромния брой изпратени творби за конкурса, а именно 775 стихотворения от 255 човека от цялата страна. Тридесет и трима са лауреатите на конкурса протекъл в абсолютна анонимност и почти пълно единодушие за наградените участници. (Ето малка част от наградените: Иван Желев, Петранка Божкова, Владимир Петров, Гриша Трифонов, Валери Станков, Елена Денева, Антон Баев, Вера Балева, Димитър Гачев, Иван Вълев, Красимир Йорданов, Любомир Калудов, Павлина Каналиева, Петър Делчев, Светла Стайкова, Пламен Лакерев, Станка Бонева-Димитрова, Христо Граматиков, и др.).
После трима бургаски поети Христо Граматиков, Любомир Калудов и С. Марашки прочетоха свои наградени творби.
(Участниците от конкурса могат да получат сборника от ЦУР "Компас" гр. Бургас ул. Странджа 28 и тел.056/ 841126)
 
Вечерта продължи с награждаването на лауреатите от средношколския конкурс за есе върху творчеството на Христо Фотев за ученици от гр. Бургас.
Г-жа Венета Ташева прочете кратка рецензия върху есетата. Журито присъди следните награди:
Първа награда – Йоанна Колева от ГПАЕ "Гео Милев" - Бургас
Втора награда - Диана Колева от ПГ по САГ "Кольо Фичето"
Трета награда – Паола Хамани от ГПАЕ "Гео Милев"
и две поощрителни награди на Снежана Станилова от ГЧЕ "Васил Левски" и на Кристина Янакиева от ГПАЕ "Гео Милев"
 
Остава да се надяваме, че Конкурсът на името на Христо Фотев ще се превърне в една достойна и необходима традиция в културния облик на черноморския ни град.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *