Поетични премиери от “Сиела”

|

През изминалата седмица издателство "Сиела" представи две стихосбирки на български автори - "Любовни стихове" на Иля Велчев и "Яков и ангелът" на Патриция Николова.

За "Любовни стихове" Иля Велчев споделя: "Тази книга е своеобразна любовна библия. Не я нарекох така, защото не съм Господ, за да изчерпя всички превъплъщения на Любовта. 115-те стихотворения и поеми, които съм включил в нея, са писани през четиридесетгодишната ми писателска работа. Някои от тях са повече или по-малко известни, някои са вдъхновили създаването на песни, които се надявам да бъдат любими и след още дълго време. Много от любовните стихове обаче никога не съм публикувал - нещо ме е карало да ги пазя за тази любовна книга."

Иля Велчев е автор на двадесет и седем книги с поезия и проза, на десет игрални филма, на много сценарии и тв-постановки. Класика са вече и големите хитове, създадени по негови стихове, като "Хризантеми", "Кой ражда болката", "Стари мой приятелю", "Осъдени души", "Обич", "Майчице свята", "Ако те има", "Блус за двама", "Ако си дал" и др.


Преди "Яков и ангелът" Патриция Николова има издадени две стихосбирки: “Нике и мухата”, 2000 (спечелила конкурса на Националния център за книгата и получила Награда в Националния конкурс за дебютни издания “Южна пролет”, Хасково) и “Часът на кучето”, 2003. Носител е на Националната награда за женска поезия “Дора Габе”, както и на други литературни отличия. Нейни стихове са превеждани на английски, полски, арменски език и иврит. В периода 2003-2008 е била редактор в сп. “Родна реч” и Дом на детската книга към МОН. Публикувала е поезия, проза, литературна и театрална критика в списанията “Съвременник”, “Лик”, “L`Europeo”, “Егоист”, “Една седмица в София”, “Light”, “Жената днес”, “Его”, “Страница”, “Homo Ludens”, във вестниците “Литературен вестник”, “Труд”, “Сега”, “Дневник”,“Култура” и др. Книгата “Яков и Ангелът” е писана в периода 2008-2010.
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *