Поети с китара в музея “Земята и хората”

|
Поетичният "маратон" на Събора на Българската книга в Национален музей "Земята и хората" на 22 септември завърши с концерт на поети с китара. Почивният ден беше напълнил залата с посетители, иначе доста празна през първите дни на Салона.
С голямо закъснение заради дългите словоизлияния на предишните участници в програмата, концертът на поетите с китара по някаква странна логика започна с изпълнение на пиано на Кристиян Симеонов и Алекс (вокал), които изпълниха песни по текст на Люси Караконева. Водещ и на концерта беше отново поетът Димитър Христов, който явно е основна движеща сила на този Събор. Концертът се организира със съдействието на читалище "Николай Хайтов", единственото място в София, в което всеки месец поетите с китара имат своето място за самостоятелни авторски концерти, това обикновено е всеки първи понеделник от месеца.
Първи в същинската част на концерта (т. е. на поети наистина с китари) се включи Славимир Генчев, автор на няколко поетични книги и носител на много награди. През тази година се навършват 80 години от рождението на Булат Окуджава и една от песните на Слави Генчев беше посветена на този повод. Последваха го със свои изпълнения Тодор Янкулов със съпругата си Зорница Попова, Красимир Първанов, включваше се импровизирано и Кристиян Симеонов, този път със свирка. След тях песни по свои стихове изпяха Татяна Йотова от Айтос, учителка по литература, носител на голямата награда "Песен за България" на първите софийски вечери на авторската песен, Христо Караславов, секретар на Съюза на българските писатели. Последва ги най-добрият интерпретатор на Булат Окуджава, ловешкият бард Милен Тотев, инициатор на бард феста в Ловеч.
Гриша Трифонов. Снимка © Мартин МитовДвамата водещи на новото предаване "Шарен свят" по телевизия 7 дни Слави Георгиев и Радо Генчев изпълниха само две парчета заради напредващото време. Следваха отново Кристиян Симеонов на пианото, този път със свои песни, изпяти пак от Александра (така и никой не й каза фамилията, явно вътре в движението Поети с китара тя си е просто Алекс). Красимир Първанов, съпроводен от флейтата на Кристиян Симеонов представи три свои песни, в едно от които се включи и поддържащ хор от другите изпълнители. Последни в програмата бяха един от доайените на движението Гриша Трифонов от Харманли (много добър поет и бард!) и Димитър Христов, който най-после се включи и като автор.
За пръв път присъствах на концерт на автори от движението "Поети с китара" и останах очарован от тях и изпълненията им. Изброяването на имена в този репортаж едва ли може да покаже това, трябва да се чуят. Надявам се да успея да присъствам и на някоя от редовните им сбирки в читалище "Николай Хайтов". Заповядайте и вие!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *