Поетът Петър Велчев е носител на Националната литературна награда “Димчо Дебелянов”

|
На 12 август в двора на къща-музей “Димчо Дебелянов” в Копривщица председателят на Народното събрание Георги Пирински връчи Националната награда “Димчо Дебелянов” на поета от София Петър Велчев. Връчването на наградата бе кулминацията на двудневните (11-12 август 2006 г.) Дебелянови поетични празници.
Номинирани за наградата бяха поетите Бойко Ламбовски и Иван Есенски от София, Атанас Капралов от Димитровград и Валери Станков от Варна. Журито с председател литературния критик и издател Иван Гранитски и членове Искра Шипева – директор на Дирекция на музеите в Копривщица, поетите Георги Киров и Славимир Генчев и Дойчо Иванов - уредник на къща-музей “Д. Дебелянов”, прецени, че “сред номинираните Петър Велчев безспорно е най-верен на Дебеляновата поетична традиция, както изисква един от основните критерии от Статута на наградата. Освен поет, Велчев е известен преводач и вещ познавач на българската и световната литература. През 2001 г. той състави антологията “Тихата победа на поета”, в която са включени стихотворения на 89 български поети от всички поколения, включително съвременници на Дебелянов, посветени на най-големия български лирик”, пише още в становището на журито при определянето на наградата.
В програмата на Димчовата вечер участваха актьорът Георги Гайтаников и поетите Славимир Генчев, Георги Киров, Атанас Капралов, Димитър Станоев, Екатерина Ослекова и лауреатът на Димчовата награда Петър Велчев. Литературно-музикалната композиция под мотото "Тихата победа на поета" започна по традиция с изпълнението на барда Славимир Генчев, който изпя “Сиротна песен” по едно от последните стихотворения на Димчо, писано на фронта седмици преди трагичната му гибел и негова своебразна лебедова песен.
Вечерта мина под знака на 90-годишнината от гибелта на поета. (Дебелянов загива на 2 октомври 1916 г. в окопите на Първата световна война при сражение в околностите на гръцкия град Демир Хисар). Изпълнили докрай “тихия двор с белоцветните вишни”, стотици граждани и гости на Копривщица, пристигнали от цялата страна специално за тази невероятно вълнуваща и единствена по рода си проява у нас, слушаха с благоговение безсмъртната поезия на Димчо и посветените нему стихотворения от съвременни поети.
 

Дойчо Иванов, уредник на къща-музей “Димчо Дебелянов”

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *