Показват реквизити от любими БГ филми на изложба в Созопол

|
Повече от 500 експоната на уникални исторически костюми, реквизит и оръжие от любими български филми ще бъдат показани на изложба, която ще бъде открита в Созопол на 26 юли.
Автентичните облекла и вещи от началото на XX век, костюмите, мебелите и оръжията са специално изработени за историческите филми "Калоян", "Борис I", "Хан Аспарух", "Златният век", "Време разделно", "Денят на владетелите" и др. Заедно с работните фотоси, запечатали моменти от създаването на едни от най-добрите български филми, изложбата надниква зад кулисите на магията, наречена кино.
Тази експозиция е част от дарението, което още в началото на 2006 г. "Бояна филм" направи на Националния исторически музей с намерението да се създаде Музей на българското кино.
Вълнуващо е и това, че сред експонатите на изложбата се провеждат уроци по история и родолюбие на ученици от всички класове, като младите хора имат възможност да присъстват и на прожекции на филмите, запознаващи ги с миналото на България, разказаха от Киноцентъра.
Идеята на организаторите е тази изложба, заедно с Панорама на български филми, да бъде представена и в някои от европейските столици, а също така да гостува в страни с големи български общности - Македония, Сърбия, Молдова, Русия, а защо не и в САЩ, Канада и Австралия, ако намерят подкрепа от българския бизнес.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *