Полският институт гостува в Дома на хумора и сатирата

|
На 19 януари в 17:30 ч. в Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде открита изложбата “Вестникарски илюстрации” на изтъкнатия полски художник Яцек Гавловски.
38-те творби разкриват яркия талант и нестандартното мислене на автора, пресъздал с много чувство за хумор всякакви житейски ситуации на съвременния човек и парливи проблеми на днешното общество.
Изложбата ще открие лично директорът на Полския институт в София – г-н Анджей Папеж, който ще произнесе слово и ще поздрави домакините и гостите на вернисажа.
Полският художник, график и илюстратор Яцек Гавловски е роден през 1957 година. Завършва Варшавската художествена академия, възпитаник е на Хенрих Томашевски, едно от най-големите имена в областта на полския плакат.
Дебютира в пресата през 1972 г. в седмичника “Зверчадло”.
Негови творби са публикувани в списанията “Шпилки”, “Тигодник Литерацки”, “Пжегльонд Технични”, “Магазин Роджинни”.
През 1979 г. е първото му участие със сатирична рисунка в конкурсите на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.
На 3 януари 1990 г. дебютира на първа страница в новосъздадения независим вестник “Газета Виборча” и досега изпод перото му са излезли 7-8000 карикатури. Нарича ги илюстрации. През този период авторът си изгражда своя любим герой – това е разпознаваем от всички, досаден и мързелив тип, инатчия с удължено и сякаш измачкано лице и нос като картоф.
През 1995 получава наградата за млади автори “Хенрик Грунвалд”.
През 1996 г. в Музея на карикатурата във Варшава е организирана неговата най-голяма карикатурна изложба.
В края на 2005 г. участва с шаржове в изложбата “Образи на “Солидарност”.Солидното изкуство”, показана в Брюксел и Барселона по случай 25-годишнината на “Солидарност”.
Гостуването в Габрово е плод на дългогодишното и ползотворно творческо сътрудничество между Дома на хумора и сатирата в Габрово и Полския институт.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *