Полският хит “Тестостерон” със силна премиера и в Сатирата

|
На 10 декември Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов" представи най-новата си постановка - "Тестостерон" от полския драматург Анджей Сарамонович.
Неколцина мъже връхлитат в ресторант, влачейки пребит човек. Оказва се, че те идват от сватба, която току що е била осуетена. В кулминационния момент на церемонията булката вместо да каже заветното „Да!”, се е метнала да целува един от присъстващите. След настъпилата суматоха, бой и истерия, роднините на младоженеца повличат със себе си виновника за поругаването на семейна чест. Скандалът продължава, когато се изясняват причините за "събитието", когато се оказва, че може да има близнаци и тризнаци от различни майки, че някои журналистки използват особени методи за взимане на интервю.
Премиерата на „Тестостерон” излиза в полския театър "Монтовня" в средата на 2002 г., успоредно с премиерата на "Монолози за вагината" в друг варшавски театър. Самата идея на Сарамонович да покаже мъжката гледна точка за отношенията между половете и чувствата е реакция на вълната женска литература, заляла пресата и литературния пазар в края на 90-те и продължаваща и до днес. "Появи се какво ли не от типа на "Дневниците на Бриджит Джоунс". Женските списания се надпреварват да печатат статии като "100 начина да постигнете оргазъм" и "Съвети как да задържите мъжа до себе си." Помислих си, че се струва да разкажа, колко е трудно да си човек, когато си мъж”, споделя полският драматург. В началото на 2007 г. предстои и премиерата на филм по същия текст.
С много хумор, Анджей Сарамонович ни представя едни чисто мъжки виждания за съвременния свят, чисто мъжки отношения. Но в крайна сметка ставя ясно, че без жените не може. Доказва го и финалът, когато на сцената дефилират бременни момичета.
Постановката, подпомогната и от Полския културен институт в София е дело на режисьора Пламен Панев, а сценографията е на Татяна Димова и Ралица Русева. Участват Филип Трифонов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Герасим Георгиев, Добрин Досев, Стефан Денолюбов и Васил Сумрачки. Следващите представления са на 11 и 17 декември - не ги пропускайте, струват си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *