Полъх от „Южна пролет” и в Бургас

|
37-мите литературни дни "Южна пролет" 2009 бяха официално открити на 22 април 2009 г. пред Театъра за куклено и драматично изкуство в Хасково. Огънят запали лауреатът за проза от 1999 година Мариян Желев. В церемонията взеха участие кметът Георги Иванов, смесен хор, духов оркестър и мажоретки.

Първата вечер на литературните дни започна със среща с известния български писател Дончо Цончев и критикът и издател Иван Гранитски,а по-късно в Клуба на дейците на културата бе четенето на лауреатите Гален Ганев (за поезия през 1991 г.) и Мариян Желев.

Конкурсът в рамките на литературните дни "Южна пролет" трябва да се разшири и Хасково да се превърне в център на изкуството, заяви председателят на журито проф. Боян Биолчев на срещна с участниците в надпреварата за бронзовия Пегас и определи литературния конкурс като много успешен.

В третия ден на конкурса, на специална церемония в театър "Иван Димов" бяха наградени най-талантливите автори, явили се на 37 –те Литературни дни "Южна пролет".

Наградите в различните категории бяха връчени от председателя на журито Боян Биолчев:

В категорията поезия наградата взе Невена Борисова за стихосбирката си "Бавни портрети". За най-добър филмов сценарий бе определен "План за отмъщение" на Константин Буров. Най-добър прозаик според журито е Милен Стоянов заради романа му "Дебют на черния кон". Наградата за литературна критика и история взе Галина Лардева с "Изкуство на прехода". Всички победители бяха удостоени с награда бронзов "Пегас", парична сума и диплом.

Призът на името на книгоиздателя Александър Паскалев получи хасковския писател Янко Димов – един от създателите на фестивала "Южна пролет" – за цялостен принос.

Николай Петев – председател на Съюза на българските писатели връчи наградата на СБП на Гергана Атанасова за стихосбирката "Ковачът на слънцето".

Между 45-тимата участници бургаската група на дебютантите бе най-представителна. Шестима млади автори взеха участие в единствения конкурс за първи книги. Между номинираните 12 от цялата страна бяха и бургаските дебютанти Анамария Коева (само на 15 години) с поетичната книга „От покрива на дъгата” и абитуриентката от английската гимназия Лиляна Чернин със стихосбирката „От другата страна на небето”. Нашият съгражданин Стефан Минчев поблучи една от съпътстващите награди – на Финансов Център „Юро банк” Хасково за стихосбирката „Отломки” на ИК „Знаци”, редактор – Керана Ангелова.

Стефан Минчев получи още една награда – безплатно издаване на втората му стихосбирка в Издателство „Арс”. Тя бе връчена на неофициалното закриване на празниците в Клуба на дейците на културата от директора на издателството и главен редактор на сп. „Глоси” Валентин Дишев. Такава награда получи и Васил Георгиев, автор на сборника с разкази „Будистки плаж” на ИК „Жанет 45”. Лилия Кашукеева получи „най-скъпата” награда на самите дебютанти – традиционната чаша жълти стотинки.

През всички дни на „Южна пролет” в центъра на града бе отворен базар на престижните български издателства и специален щанд на дебютантите.

Може би единственото, което липсваше на участниците в литературния форум, бе да чуят какви са критериите за оценка на журито и конкретните впечатления и очаквания от младите творци.
 

Роза БояноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *