По-малко от месец до началото на фестивала “Трансевропа” 2012

|
"Трансевропа" е единствен по рода си фестивал, не само защото се случва успоредно в 14 града, но и понеже е едновременно културно и политическо събитие, отварящо дебат по значими социални проблеми и търсещо различни визии за настоящето и бъдещето на Европа. През 2012 г. основният фокус са новите форми на гражданско участие и протести, възможните алтернативи на мерките за справяне с икономическата криза и миграцията.
От 9 до 20 май в Амстердам, Барселона, Белград, Берлин, Болоня, Братислава, Клуж-Напока, Лондон, Люблин, Париж, Прага, Рим, София и Варшава ще се случат над 80 събития – лекции, семинари, интерактивни игри, филмови прожекции и артистични акции. И всички те са мотивирани от една основна цел: опит за справяне с кризата на въображението, която води до блокиране и не позволява мислене на алтернативни решения.
Фестивалът "Трансевропа" ще се състои за втори път в София от 16 до 19 май. Специален гост ще бъде италианският писател, социален и медиен теоретик и активист Франко Берарди – Бифо. Той е основател на списанието A/traverso (1975–81) и част от екипа на радио „Алис“, първото свободно пиратско радио в Италия (1976–78). Бил е също така част от италианското политическо движение Autonomia през 70-те години, като след това избягва в Париж вследствие на политически процес срещу него, където работи заедно с Феликс Гатари в полето на шизоанализата.
На 18 май (петък) от 19 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ Бифо ще прочете лекция, посветена на темите за колективното тяло в епохата на технологиите, солидарността, рекомпозирането на обществото и връзката ни с нашите собствени тела, базирана върху текста му "Респирация, конспирация и солидарност“, който може да бъде намерен тук.
Програмата на фестивала "Трансевропа" София включва още – филмова програма, концерти и дебати. Акцентите от програмата може да видите тук, а подробности скоро ще са налични тук.
 

По материали на Културна фондация "А25"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *