Поредната проява на “културното” министерство

|

Отворено писмо от телевизия "7 дни"


 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Държавната администрация чрез министър Абрашев посяга и на Телевизия “Седем дни”. В писмо до медиите Министерство на културата тиражира лъжи и инсинуации, които имат за цел поредна заблуда на общественото мнение, посегателство срещу свободното слово и скрита приватизация с политически предизборен ефект.
Министерство на културата настоява Телевизия “Седем дни” “да освободи сградата, в която работи вече 10 години и е отчела наем по договор срещу довършване до м. април 2006 г.” Според разменени писма и клауза от договора за двегодишно предупреждение при отказ за продължаването му тече срок до 10.09.2005 г., до който Телевизия “Седем дни” е добросъвестен наемател.
В същото време, въпреки напомнянето от страна на Телевизията и искане за действия на собственика по издаване на разрешение за ползване, което според закона е правомощие само на Министерство на културата, с престъпно бездействие МК е изпускало всички законови срокове според Закона за устройство на териториите.
За поредното безумие, сътворено от министър Абрашев, има две хипотези:
- ДА СЕ ЗАТВОРИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ЕДНА ТЕРИТОРИЯ НА СВОБОДНОТО СЛОВО, КОЯТО ИНФОРМИРА С ФАКТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА НДСВ.
- ДА СЕ ИЗВЪРШИ НАБЪРЗО СКАНДАЛНА ПРОДАЖБА ПО ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ, КОИТО НЕ ВКЛЮЧВАТ СГРАДАТА, В АКТУВАНИЯ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ТЕРЕН - ПОРЕДЕН ОБЕКТ ОТ РАЗВИХРИЛИТЕ СЕ ПРОДАЖБИ И СДЕЛКИ В МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА.
Разчитам на Вашата подкрепа с всички правови възможности и съвестта Ви на хора, убедени, че свободата на словото е най-ценното достояние от годините на прехода, за пресичане меркантилните и политически интереси на поредното срамно поведение на министър Абрашев.
 

17.11.2004 г.


За Телевизия “Седем дни”: доц. д-р Петко Тодоров


 
Бел. ред. Смятахме тук да допълним това писмо с коментари и изброяване на нелепите действия на министър Абрашев, но те станаха толкова много и толкова до болка познати на всички ангажирани по един или друг начин с културата в България, че явно е излишно да повтаряме факти и факти и факти. В същото време правителството и неговият председател се правят на слепи и глухи за простотиите на “културния” министър. Но идват избори... Вярваме, че този път българските избиратели няма да “верват” толкова наивно...


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *