“Портите” на Кристо и Жан-Клод в Дома на хумора и сатирата в Габрово

|
До 25 септември всеки, който посети Дома на хумора и сатирата в Габрово, ще има уникалната възможност да се потопи в атмосферата на „оранжевата река” с помощта на полската фотографка Сабина Шафранковска.
Тя се занимава с фотография от 30 години и има над 20 изложби в Полша, Франция, Мексико, Мароко, Чехословакия, Югославия, Германия и САЩ.
„Порти с цвят на шафран” представя фотоси от гигантската инсталация на Христо Авашев – Кристо и съпругата му Жан Клод, осъществена в Сентръл парк – Ню Йорк през 2005 г. След показване в Полския институт в София през м. юни т.г., изложбата гостува в родния град на Кристо – Габрово.
Живеещата в Ню Йорк Шафранковска е запечатала магията на „Портите”, видени на живо от близо 7 милиона души. Артистичната инсталация се състои от 7516 порти високи близо 5 метра с прикрепени на тях платна от ярки винилови нишки (мостра от платното може да се види в изложбата!). Използвани са 101 000 кв. м плат, а портите се разполагат на алеи с обща дължина 37 км.
Изложбата на Шафранковска гостува в родния град на Кристо със съдействието на Полския институт в София и по специална покана, отправена от Дома на хумора и сатирата. През 1997 г. световноизвестният авангардист бе удостоен със заслуженото отличие „Почетен гражданин на Габрово”.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *