Порция джаз авангард в края на фестивала Джаzz плюс

|

Заключителният концерт от шестото издание на феста Джаzz + бе първото гостуване у нас на Ник Берч и неговия квартет, наречени Nik Bärtsch`s Ronin.

В сряда вечер изключително подходящия за такъв тип концерт Sofia Live Club събра запознати с творчеството на Ник и любопитни за нещо различно слушатели. А "Ронин" определено е "нещо различно", авангардна група, свиреща трудно поддаващ се на класифициране и определяне стил, наричан от Ник Берч "дзен фънк".

Ако не сте слушали "Ронин", сте пропуснали много, още повече, ако сте изпуснали възможността да станете свидетели на живото изпълнение. Надявам се "Джаз плюс" да поканят музикантите в някое от следващите издания на феста, а до тогава можете да чуете двата албума на групата, издадени от лейбъла ECM - "Stoa" и "Holon". Третият предстои да излезе на пазара през есента, а в сряда имахме възможността да чуем и няколко композиции от него.

Минималистичен, авангарден, съчетаващ привидно несъчетаеми неща, сливащ джаз, рок, фънк и източни мотиви, вглъбен и същевременно експресивен - това са само няколко думи, които правят опит да опишат стила на "Ронин". Много красива и много интересна музика. На пианото - Ник Берч, свири на клавишите, свири директно на струните, свири върху цялото пиано. Повтарящи се, хипнотични мотиви, върху които останалите инструменти надграждат великолепна тъкан. Просторно, омагьосващо море, осеяно с островчетата на соло изпълненията и разгръщащо постепенно огромното разнообразие на дълбините си. Парчетата са дълги, но не омръзват и всяко крие изненади - в развитието на темата, в промяната на ритъма, в някоя причудлива идея.

При все, че бе пестелив на думи, Ник Берч бе разточителен в музиката, която ни поднесе. Като приказката за вълшебния орех, от който излизат дворци, реки, цели царства - стига да попадне в правилните ръце. Ръцете на странстващите самураи "Ронин", чиито ръце раждат миниатюрни вселени музика.

Не само като отделно изживяване, но и като финал на много силния шести Джаzz +, концертът на тази формация бе наистина чудесен избор. От онези, които са изследване на границите и пространствата на джаз музиката, пътешествия в познати и непознати светове, нова информация или срещи със стари познайници. Докосване до живата музика, от което разбираш, че имаш истинска нужда. Удоволствие да откриеш подход, музикант или стил. Да пренесеш после емоцията от залата у дома си, да се гмурваш в музиката отново и отново, докато научиш наизуст своите стъпки и нейните пътеки. Час и половина, които настаняват музиката там, където й е мястото. На сцената, край теб, в теб.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *