Последните дни и наградите на София Филм Фест

|
На 9 и 10 март зрителите на 11-ия София Филм Фест имаха удоволствието да видят новите български филми “Пазачът на мъртвите” и “Маймуни през зимата”.
И двете ленти са произведени през 2006 година, и в двете водеща роля има актрисата от “Сфумато” Диана Добрева, а режисьорите им са съответно Илиян Симеонов и Милена Андонова. За всеки от тях е характерен интересът към проблемите на малкия човек от нашата действителност, ала докато “Пазачът на мъртвите” е ситуиран в непосредствената ни съвременност, “Маймуни през зимата” се насочва към събития от 60-те, 80-те и началото на двадесет и първи век. Филмът на Илиян Симеонов е по-концентриран и единен в сюжетно-фабулно отношение, докато този на Милена Андонова преплита три новели, всяка от които проследява нелеката съдба на героините Дона, Лукреция и Тана (изиграни от попфолк певицата Бонка Илиева-Бони, Диана Добрева и Ангелина Славова). Достойна наследничка на баща си (режисьора на “Козия рог” Методи Андонов), още с дебюта си Милена Андонова е нарисувала един трогателен триптих за копнежите и стремежите на българската жена, изпъстрен с автентичен трагизъм, жесток реализъм и много, много болка. “Пазачът на мъртвите”, от своя страна, разказва една доста по-неправдоподобна на пръв поглед история, която обаче поразява с оригиналността и силата на въздействието си. Владко Георгиев прави зашеметяващо представяне с ролята си на 13-годишния сирак Малкия, който живее и работи на гробището, а Ицхак и Самуел Финци го допълват перфектно в превъплъщенията си съответно на Стареца и Художника. Тук мястото на действието е строго ограничено – Централните софийски гробища, - а гротесково-реалистичният сюжет, освен динамичен и стремителен, в същото време е и доста символно натоварен. Не е нужно да сте киномани или апологети на родното изкуство, за да откриете, че тези филми ви харесват – достатъчно е да цените добре разказаната история и запомнящите се характери и да можете да различите некадърния режисьор от онзи, който наистина разбира и обича професията си. Милена Андонова и Илиян Симеонов определено са от втория тип.
След официалното закриване на 11 март равносметката на фестивала показа раздадени следните награди:
Голямата награда ‘STELLA ARTOIS’ за най-добър филм в Международния конкурс се присъди на филма „Клопка”. Специалната награда на международното жури взе „Мечтата на рибаря”. Наградата JAMESON за български късометражен филм отиде при „Минутите след това” и режисьора Николай Тодоров. Наградата на публиката за най-популярен филм на фестивала се присъжда на филма „Гуча” на режисьора Душан Милич. Бяха раздадени и наградите на община София за цялостен принос към световното кино на режисьорите Людмил Стайков, Вим Вендерс и Иржи Менцел.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *