Постановката на операта „Дон Кихот” получи „Кристална лира”

|
Постановката на Софийската опера “Дон Кихот” от Жул Масне, представена за първи път в България на 8 март 2009 г., е наградена с „Кристална лира” - отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци, което се присъжда ежегодно за високи творчески постижения.
Режисьор на спектакъла е професор Пламен Карталов, художник – Йоанна Маноледаки, хореограф - Антоанета Алексиева, хормайстор - Виолета Димитрова. С „Дон Кихот” маестрото показа пред българската публика ценно произведение. Операта не е играна у нас, макар че са минали сто години от нейното създаване. Също така творбата на Масне се поставя рядко на световните театрални сцени.

Професор Карталов е добре известен сред ценителите на оперното изкуство с работата си над емблематични шедьоври от световната оперна класика. Благодарение на него гледахме преди време операта на Халеви „Еврейката”, а само преди година той осъществи „Лакме” от Делиб.

Известното сопрано Анна Томова-Синтова, в писмо до режисьора от 15.05.2009 г., споделя: „Без ласкателство - гениална постановка, гениално постижение!” Оперната прима се възхищава от творчеството на Карталов и му благодари за неговата велика всеотдайност към изкуството.

Българската преса нарече „Дон Кихот” на софийска сцена значимо културно събитие, поради високо художествено въплъщение и заради адекватността на цялостното внушение. Вестник „Култура” от 13 март, 2009 г. в статията „Красотата на пародията” заключава, че постановъчната реализация на операта е послание към съвременните хора за запазване на духа, вярата и любовта в нашия забързан свят.

От своя страна италианския печат, в лицето на Андреа Мерли, определи Пламен Карталов като щедър ентусиаст. Режисьор с натрупан опит, компетентност и театрално умение, който лансира отново пред международната културна и музикална общественост образа на Оперния театър и на своята страна. На родната си държава, която полага изключителни усилия да извоюва заслуженото си място в Европа и в света.

Популярният музикален критик Стивън Хастингс пише, че „Дон Кихот” на Карталов заслужава адмирация. Не само заради умението на режисьора да събира екип, да прокарва смело оригинални решения, да открива гласове и артисти, но и да направи постановка-събитие за сезона.

С Кристална лира за изпълнението си на ролята на Амелия в операта “Бал с маски” от Джузепе Верди беше отличена и солистката от Софийската опера Радостина Николаева.
 

По материали на Софийска операКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *