Постоянна експозиция на Николай Рьорих

|
На 30 май в Националната галерия за чуждестранно изкуство беше открита постоянна експозиция от творби на Николай Рьорих.
В залата, която от днес ще носи името на Николай Рьорих, са показани 74 творби на художника от фонда на Галерията. Изложбата представя темперни етюди т.нар. “Хималайски цикъл”. В експозицията е показан и портретът на Николай Рьорих, рисуван от неговия син и последовател Святослав Рьорих.
Беше отбелязана и 70-годишнината от подписването на пакта на мира, известен и като “Пактът Рьорих”. Пактът на мира е един от най-важните факти в обществената биография на Рьорих, за което художникът е бил предлаган и за Нобелова награда. Това е първият международен договор за защита на културните паметници по време на въоръжен конфликт и в мирно време. Н. Рьорих предлага над културните обекти да се издигне знаме на мира, което да има “на бял фон в кръг три съединени амарантови Сфери като символ на Вечността и Единението”. Пактът е подписан през 1935 г. от 21 държави в кабинета на тогавашния американски президент Франклин Рузвелт. През 1954 г. въз основа на Пакта в Хага е подписана Конвенцията за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт. Доколко потомците на Рузвелт спазват този пакт днес, знаем от репортажите в други медии за техните “хуманитарните бомбардировки”.
В зала “Рьорих” на НГЧИ са представени и документални материали от историята на Пакта, както и материали свързани с движението “Знаме на мира” и международната детска асамблея “Знаме на мира”.
Изложбата в НГЧИ бе открита от акад. Светлин Русев, Ирина Мутафчиева, директор на Галерията и Магда Куцарова, председател на Национално движение Рьорих. Магда Куцарова се спря повече на историята на “Пакта Рьорих”, докато останалите говориха повече за рисунките на Рьорих.
На мен лично рисунките на Николай Рьорих не ми правят кой знае какво впечатление, но според акад. Светлин Русев, главен виновеник за тази експозиция, живописта на Рьорих е “странна като древна притча” и трудно не споддава на универсални критерии и оценки. “Чудото стана!” – с тези думи българският художник започна словото си на откриването. “Не знам дали все още си даваме сметка какво духовно наследство притежава България с тази уникална сбирка”. “Всичко е отражение на идеите и вярата с коите е [Николай Рьорих] преминал през трудностите устремен към духовното спасение на човечеството. Свързала в едно пантеистическо цяло човека, природните стихии и неуловимите сили на духовното тази живопис е просто изпълнена с онази простота, мярка на голям стил и с онази яснота, с която обсебения от духовното е поел пътя на светлината...”, каза акад. Светлин Русев.
Зала “Рьорих” е отворена за посещение в мазето на НГЧИ. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *