“Походът на книгите” започва – в търсене на нови читатели

|
„Походът на книгите” започва на 2 април точно в 11:00 в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Инициативата, която се организира от Асоциация „Българска книга” и Българската библиотечно-информационна асоциация, ще бъде открита от г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете избрани откъси от Ангел Каралийчев и Елин Пелин.
На свой ред малчуганите от 77 ОДЗ „Х. К. Андерсен” с директор Наталия Димитрова и музикален ръководител Ралица Рангелова ще изпълнят избрани моменти от оперетата „Новите дрехи на краля” по едноименната приказка на Х. К. Андерсен. На рождената дата на Андерсен, 2 април, в цял свят се празнува Международният ден на детската книга. Затова началото на „Походът на книгите” ще бъде дадено тогава.
За да е истински празникът, най-малките читатели могат да станат част и от голямото детско приключение, което стартира отново в събота (2 април), на езерото Ариана. На 2 и 3 април там ще се проведе Детски празник, съпътстван от базар на детската книга. На откритата сцена ще има много игри, изненади и интересни срещи за децата.
В пространството около сцената ще бъдат изложени и рисунките на всички малчугани, участвали в конкурса на тема „Моята любима приказка”. В изложбата ще има картини на деца от цяла България, а победителят ще стане известен на 3 април. Точно в 11,00 ч. той ще се качи на сцената, за да получи своите награди.

За любителите на истинските литературни пътешествия организаторите създават специален литературен трамвай на „Походът на книгите”, в който на 2 април гости ще бъдат:

Йордан Ефтимов – 12,00 – 13,00 часа
Водещата на „Малкото голямо четене” Гергана Плетньова – 13,00 – 14,00 часа
Иван Кулеков и Иво Сиромахов – 14,00 – 15,00 часа
 
Първите рицари в „Походът на книгите” на 4 и 5 април ще бъдат г-н Георги Кадиев – кандидат за кмет на София и общински съветник от групата на БСП, актрисата Ирмена Чичикова и водещата на „Малки истории” по БНТ – Мартина Шопова.
Г-н Кадиев ще се срещне с децата в 113 ОДЗ на ул. „Преспа” 3. Точно в 10,00 часа на 4 април той ще им прочете любимата си приказка.
Малко по-късно, в 10,30 ч. своята любима приказка ще прочете Ирмена Чичикова. Тя ще зарадва децата от 77 ЦДГ на ул. „Мизия” 6.
Във вторник децата от 127 ОДЗ в ж.к. „Стрелбище” на ул. „Дедеагач” 42, Мартина Шопова ще чете на глас любимата си приказка на всички малчугани от 2-ра група.
 

ИЗВЕСТНАТА НИ РАЗКАЗВАЧКА ЛОЗИНКА ЙОРДАНОВА ЩЕ ЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ ЗА ДЕНЯ НА ДЕТСКАТА КНИГА

Известната българска фолклористка Лозинка Йорданова изучава, събира и разработва писменото и устното културно наследство на нашия народ - песни, приказки, обичаи, повече от 40 години. Плод на нейните проучвания са редица научни трудове. Едновременно с научната си дейност авторката работи и с деца, като им предава умотворенията, мъдростта и обичаите на народа ни.
Преди пет години Лозинка Йорданова започна мащабна разработка на българските приказки, предназначена за децата, каквато в историята на нашата литература е направил само Ангел Каралийчев преди повече от 60 години. Въз основа на стари сборници - уникални издания, на балади и на собствени открития от проучвания в различни етнографски райони, авторката претворяваше за децата приказките в цялото им жанрово многообразие - царски, юнашки, демонични, битови, за животни и хумористични. Съчетаваща по неповторим начин познанията и задълбочеността на учения с разбирането за детската душевност и с разказваческа дарба, Лозинка Йорданова сътвори за българските деца уникална поредица, съдържаща десетки неизвестни досега на читателската ни публика народни приказки.

В последния том от поредицата, който излезе наскоро - "Български народни приказки за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, за умници и дяволици", авторката е разказала над 70 приказки, посветени на хумора и смеха. Страниците й са населени с безброй умници и дяволици от цяло Българско. Наред с всеизвестните Хитър Петър и Настрадин Ходжа смехории ръсят и дяволии мъдрят габровски зевзеци, шопски хитреци, белоградчишки чудаци... Вече стотици години техните хитрини и шеги повдигат духа ни и предизвикват нашия искрен смях, смеха, благодарение на който светът е оцелял.

Даровитата ни разказвачка ще чете за децата приказки както от него, така и от предишните тематични томове на 2 април от 16 ч. в книжарница „Книгомания/Сиела” в „Мол София” на ул. „Ал. Стамболийски”. Издателства „Емас” и „Глобус” организират събитието съвместно с книжарницата по случай Деня на детската книга и като част от кампанията „Походът на книгите” и най-учтиво ви канят да се потопим заедно в автентичната атмосфера на българския фолклор. Ще има и викторина с подаръци за най-внимателните слушатели.
 

По материали на организаторите

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *