“Походът на книгите” – седмица втора

|
На 13 април организираната от Асоциация „Българска книга” и Българската библиотечно-информационна асоциация инициатива „Походът на книгите” ще срещне децата от 139-о ОУ „Захарий Круша” със Соломон Паси и Гергана Паси. Семейство Паси избра да прочете любимите си детски книги в това училище, тъй като г-н Паси e негов възпитаник. Срещата с тях започва в 11 часа.

По същото време в 127-мо СОУ „Иван Денкоглу” Тити Папазов ще чете „Ането” на учениците от първи клас, както обеща на пресконференцията преди старта на кампанията.

Отново в 11 ч. ще започне и вълнуващата среща между децата от 128 ЦДГ „Феникс” и актьорa и водещ от „Станция Нова” – Стефан Щерев. Той е възпитаник на тази детска градина. Малко по-късно, в 14,50 Стефан Щерев ще бъде гост на третите класове в 17-о СОУ „Дамян Груев”. Неговото участие в кампанията е знак за истинска съпричастност и подкрепа. До края на „Походът на книгите” той ще бъде гост и в други училища.

В четвъртък, 14.04., участници в кампанията в подкрепа на четенето ще бъдат:

Актрисата Ана Пападопулу – тя ще чете Андерсенови приказки в 20-о ОУ „Тодор Минков” от 13,30 часа.
Водещата на „Нощни птици” по БНТ Искра Ангелова – тя ще чете приказка в първото си училище – 6-о ОУ „Граф Н.П. Игнатиев” от 14,20 часа.
Кирил Маричков пък ще чете пред децата от 38-о ОУ „Васил Априлов”. Изборът му се основава на факта, че сградата на училището е проектирана от неговия дядо. Кирил Маричков ще бъде гост на учениците в 14,20, когато започва вторият им час.

В петък, 15.04., рицари в „Походът на книгите” ще бъдат водещата на предаването „На кафе” Гала и гимнастичката Симона Пейчева – водеща по BBT. Симона Пейчева ще зарадва учениците в 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов” в 10,30. Следобед Гала ще прочете любимата си приказка на малчуганите от Интернационално училище „Увекинд”. Срещата й с тях започва в 14,45.

В събота, на 16 април, между 12 и 15 часа литературният трамвай на „Походът на книгите” ще срещне книгоманите и най-малките читатели с писателите Михаил Вешим и Людмила Филипова, както и с гласовете от Програма „Хоризонт” на БНР, които ще прочетат любимите си приказки и детски книжки. Тяхното участие ще се излъчва пряко в ефира на БНР.
На 16 април, в градинката пред Народния театър, хората, обичащи книгите, ще имат възможност и да се включат в инициативата “Разменям... мое за твое“, която е част от „Походът на книгите”. Събитието започва в 14 часа, като в рамките на следобеда ще има разнообразни случвания. Както показва мотото, акцентът ще бъде размяната на книги. Ще има и много цветя, уъркшоп за най-малките, които ще рисуват корици и илюстрации на книги, литературно четене с млади актьори от НАТФИЗ и НБУ, както и фотоизложба - „Аз съм това, което чета“, в която всеки може да се включи.
 

По материали на организаторите

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *