Почивен ден – нова постановка на Камен Донев

|
На 4 февруари предпремиерно в Народния театър "Иван Вазов" беше представена новата постановка на Камен Донев "Почивен ден".
Лека и неангажираща, постановката представя един неделен ден на едно семейство, с гостуванията на тъщата и тъста, водопроводчик, който в крайна сметка иска ръката на дъщерята, синът, който се сдобива с боксови ръкавици, дебилното съседче отгоре, постоянно искащо разни неща, друг съсед - нотариус... С много хумор Камен Донев (автор и режисьор на спектакъла) ни поднася една уж типична семейна история с много инфарктни моменти, като на повърхността не избиват особени послания, но след повече от час смях си тръгваме и някак замислени. В този "битов идиотизъм" участват Ванча Дойчева, Кирил Кавадарков, Мария Каварджикова, Антон Радичев, Сава Хашъмов, Карла Рахал и студенти от НАТФИЗ (един от студентите е и син на Катето Евро). Весело шарените костюми и сценография са дело на Марина и Виржиния Додови. Музиката е на Стефан Вълдобрев.

Сцена от спектакъла. Снимка © Мартин Митов


Пиесата е актьорска и както сподели Камен Донев на пресконференцията след спектакъла, той умишлено е бягал от някакви режисьорски похвати, от тенденциозно, показно авторство. "Просто исках да направя текста чисто, да звучи искрено и да оставя кормилото в ръката на артистите и мисля, че съм на прав път", каза авторът на пиесата и неин режисьор и допълни, че за него най-добре е когато зрителите си тръгват весели и разтоварени от салона.

Сцена от спектакъла. Снимка © Мартин Митов


Премиерата е на 5 февруари, събота, но ако утре сте заети с вашите битови сцени, можете да я видите на 11, 17 или 23 февруари на Камерната сцена на Народния театър.

Сцена от спектакъла. Снимка © Мартин МитовСцена от спектакъла. Снимка © Мартин МитовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *