Почти интимно

|
На 12 юли бургаската книжарница "Хеликон" домакинства на премиерата на първата повест на Ирина Папанчева в родния й град, откъдето тръгва и нейната лична история. Книгата "Почти интимно" и нейната авторка бяха представени от кинооператора Христо Димитров-Хиндо и от писателката Керана Ангелова, редактор на книгата.
Момичето от Бургас разказва за своите преживявания, докато търси своя облик на независима и горда жена. В този смисъл книгата "Почти интимно" е неприкрито интимна.
А това "почти" в заглавието вероятно е подсъзнателен импулс на младата авторка да прикрие свенливо голотата на чувствата и преди всичко да предпази думите си да не бъдат наранени от недоброжелателни погледи, както каза нейната редакторка.
И още: "Самата Ирка е достатъчно ранима и поради факта, че има затруднения в говора и смята себе си за "различна". Тя е различна, но не поради тази причина. Крехкостта и ранимостта на нейните думи са всъщност контурите на нейната душевна спонтанност."
И още: "Опитвам се да прогледна в нейната душевност. И доколкото успявам да проникна, виждам там една слънчева семка от която покълват човешката й доверчивост, доброта и нежност. Една необикновена чистота те облъхва от дълбините на Ирина. Кара те да сравняваш, да съпоставяш нея и света, светът и нея. И от това сравнение печели тя."
Това каза писателката, която е учила Ирина като ученичка на стил в Курс по творческо писане. Може би затова и писането на Ирина е точно такова: светло, ранимо и добро.
"Прочетох книгата на един дъх, в нея много ясно си личи и защо Ирина е заместник-кмет на София: защото е човек, който живее живота си и може да взема решения", обобщи Христо Димитров-Хиндо.
"Писах този текст с много лекота, много се забавлявах и се надявам да бъде четен по същия начин", отговори Ирина и дълго приема поздравления и раздава автографи.
"Почти интимно" се приема наистина на един дъх. Изказът е точен и ясен, изчистен до съвършенство.
Книгата е издадена от ИК "Кронос" с финансовата подкрепа на Националната асоциация на разпространителите на печатни издания.
Ирина Папанчева е родена на 2 март 1975 година в Бургас. Завършва паралелка с литературен профил в СОУ "Св.св.Кирил и Методий" и Славянска филология – чешки език и литература в СУ "Климент Охридски". В течение на девет години работи като журналист (във в. "Дневник", netinfo.bg и други издания) и преводач.
Има специализации в Прага, Брюксел и Мадрид. Автор е на детската илюстрована книжка "Аз заеквам".
Председател е на Сдружение за инициативи по заекването (СИЗ). Член на Асоциацията на българските испаноговорящи журналисти и на работна група по заетостта на хората с увреждания.
От 2006 година е заместник-кмет е на София по здравеопазване, социални дейности и интеграция на хора с увреждания в екипа на Бойко Борисов. Казва, че мандатът й на заместник-кмет ще бъде успешен, ако успее да направи столицата по-достъпна за хората с увреждания.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *